Там, където неислямското е неморално
Там, където неислямското е неморално / ThinkStock/Getty Images

Модните списания в Иран са забранени. Който иска да покаже модно шоу с незабрадени манекенки, има само един изход - да го организира нелегално. Полицията наскоро арестува десетки хора за „неислямски снимки" в Instagram.

Арестувани ирански манекенки заради снимки без хиджаб на главата

Председателят на иранския съд за киберпрестъпления Джавад Бабайе заяви по иранската държавна телевизия, че ставало въпрос за фотографии на незабулени фотомодели, поместени на платформата за споделяне на снимки Instagram. Различни ирански медии уточниха, че са били задържани най-малко 8 фотомодела, от които 7 млади жени, както и неназован брой фотографи и гримьори.

Иран: Ким Кардашиян е таен агент и подкопава основите на исляма

В хода на разследване под кодовото название "Паяк II", започнало преди 2 години, са разкрити общо 170 извършители: фотографи и гримьори, модели и мениджъри на модни къщи.

Това се казва в официално съобщение на специализирания съд. Бабайе съобщи, че обвинението срещу тях е за "разпространение на неморални съдържания и неислямска култура".

Защо жените в Иран не могат да ходят на мач

Срещу 21 други предполагаеми нарушители също са заведени наказателни дела. Фирмите на засегнатите лица са били закрити, а техните профили в Instagram и Facebook - блокирани.

Ъндърграунд мода

След Иранската революция през 1979 година не само жените в тази страна трябва да покриват главите си на обществено място. Със забрадки са дори и пластмасовите манекенки по витрините на магазините. Модните списания в Иран са забранени. Който иска да проведе модно шоу с незабрадени манекенки, има само един изход - да го организира нелегално. От няколко години насам за подобни прояви се ползват и онлайн-порталите Instagram и Telegram. Около 60 процента от иранските потребители на Instagram, например, следят съдържанията на въпросните модни страници.

Пет забрани за жените в Саудитска Арабия

В предаване, излъчено по иранската телевизия една от задържаните моделки, представена като Елхам Араб, заяви "доброволно" пред прокурора, че искрено съжалява за поместените от нея снимки без забрадка.

Освен това тя отправи призив към иранските жени да не повтарят нейната грешка. Араб заяви още, че за дейността си като фотомодел получавала към 2900 евро на месец. Минималният месечен доход в Иран възлиза на около 175 евро.

Опасност от "западна културна инвазия"

Правителството на президента Хасан Рохани не следи особено строго за прилагането на ислямските канони, но на тази задача са се посветили консервативните духовници, както и правосъдието на страната. Според тях, публикуването на снимки на незабрадени жени застрашава иранското общество, тъй като отдалечавало хората от ислямските ценности. Иранските духовници постоянно предупреждават хората да не се поддават на "западната културна инвазия" - не само в света на модата, но също така и в музиката, киното и телевизията.

Критики към Мишел Обама, не покрила главата си в Саудитска Арабия

От няколко години насам в страната се забелязва известно разхлабване на строгите норми за забулване. Особено в по-големите градове, като столицата Техеран, много млади жени вече не носят забрадките силно пристегнати около главите си. Консервативните клерикални среди, които имат силно влияние и над полицията, са силно обезпокоени от това развитие. Шефът на полицията в Техеран обяви миналия месец, че 7 000 тайни контрольори ще следят по улиците дали жените спазват „ислямския начин на обличане".