Тайнствената красавица до Ким
Тайнствената красавица до Ким / снимка: Reuters

Макар да е изолирана от света, Северна Корея периодически произвежда сензации - последно около тайнствената красива дама до властелина Ким Чен Ун. Сега загадката май вече е разгадана.

Прелестната непозната, която на официални събития редовно заема място точно до севернокорейския властелин Ким Чен Ун, бе смятана първоначално за неговата по-малка сестра. Истината е обаче съвсем друга, както се оказа в крайна сметка.

Възкресението на една стара любов

Дамата с късата спретната прическа е севернокорейска поп-звезда и се казва Хуон Сун Уол, съобщава сайтът dailymail.co.uk, позовавайки се на южнокорейските тайни служби. Новият лидер на Северна Корея я познавал отдавна. Нещо повече - двамата били имали интимни отношения в годините, когато учели заедно в един швейцарски интернат. Бащата Ким Чен Ир не бил въодушевен от връзката и очевидно ще да е разпоредил на сина си да я прекрати.

Така пътищата на двамата се разделят. Младият Ким се готви да влезе в голямата политика, а Хуон се отдава на музикалната си кариера. Като солистка на групата "Bochonbo Electronic Music Band" тя прави няколко хита със звучни имена от типа "Ние сме воините на партията", "Обичам Пхенян" или пък песен във възхвала на севернокорейските жени, които можели да "работят като коне".

След смъртта на баща си Ким Чен Ун очевидно решава да възкреси старата любов. И сега красивата певица го придружава редовно както на военни паради, така и на всякакви официални събития и концерти. Всичко това би звучало почти романтично, ако не беше слухът, че Хуон всъщност била омъжена за офицер от севернокорейската армия, от когото имала и дете.

Ким най-вероятно взима пример от баща си, който макар да е бил женен, имал постоянно връзки с други жени. И предпочитал да се показва пред обществеността в компанията на млади дами в униформи, отколкото със съпругата си.

Мики Маус - новият герой на севернокорейците

Забележителна е и една от последните прояви, на която Ким Чен Ун "изгря" с любимата до себе си - не военен парад с танкове и оръдия, а шоу с млади танцьорки, фойерверки и... Мики Маус.

Такова нещо се случва за първи път в Северна Корея: модерни музикални изпълнения, представени от състав, който е издокаран в най-съвременни костюми. Музикантките и танцьорките носят мини-поли, лъскави одежди и изящни бижута. "Почетни гости" на тържеството са Мики Маус и други популярни герои на Дисни, докато паралелно на големи екрани текат сцени от "Красавицата и Звярът", "Снежанка" и "Спящата красавица".

"Това представление поставя модерни, съответстващи на времето акценти. Съдържанието и формата достигат ново ниво", бил заявил Ким в текст, разпространен в Северна Корея. Неговото намерение е да доближи естетиката на Дисни до вкуса на народа. "Искаме да отвърнем на потребностите на модерното време, на желанията на народа да се докосне до естетичното и красивото", заявява лидерът.

Изказването му се възприема като възможна индикация за отварянето на Северна Корея към западното влияние. От компанията "Уолт Дисни" обаче заявиха, че не са предоставяли никакви права за ползване на героите на Дисни. Компанията обмисля дали да не предприеме и някакви правни стъпки, а говорител на американското външно министерство призова Северна Корея да "спазва международните си ангажименти и да уважава интелектуалната собственост".