Съединените африкански щати се оказаха прекалено авангардна идея засега
Съединените африкански щати се оказаха прекалено авангардна идея засега / снимка: BGNES

Замисълът на форума в Акра бе африканските лидери да прегърнат далечния панафрикански идеал. Но срещата на върха на Африканския съюз в столицата на Гана тази седмица не успя да очертае очакваната ясна "пътна карта" за континентално правителство и извади на показ потенциалния конфликт на противоречиви възгледи и влияния между някои лидери на 53-членния Африкански съюз.

Тридневната разточителна сбирка на лидерите на най-бедния континент започна грандиозно в неделя с хвалебствия за първия президент на независима Гана - Кваме Нкрума, пионер на панафриканизма преди почти половин век. Форумът завърши скромно преди полунощ във вторник с предпазливото и неокончателно споразумение да продължи проучването на идеята как и кога да бъдат създадени Съединените африкански щати, простиращи се от Кейптаун до Кайро под общо обединено правителство.

Домакинът, президентът на Гана Джон Куфуор, се постара да придаде благовиден вид на компромиса, който с който завърши срещата, възхвалявайки "общата визия", както се изрази той, за континентален съюз. Но и той не можа да скрие, че трите дни на речи и от време на време разгорещени дебати, не успяха да постигнат дори работна дефиниция какво ще представляват Съединените африкански щати.

Вместо това, като пример за класически бюрократичен компромис, министерска комисия бе упълномощена да проучи подробностите и сроковете и да докладва на следващата среща на високо равнище на Африканския съюз в Адис Абеба през януари.

"Противоречията бяха наистина остри. Очертаха се политически разделителни линии. Ставаше дума за континенталното влияние на амбициозни лидери", заяви за Ройтерс професор Крис Ландсберг от Центъра за политически изследвания в Йоханесбург.

Начело на континенталния кръстоносен поход за силна обединена Африканска федерация и правителство бе Муамар Кадафи. Ексцентричният либийски лидер, който сам се определи като донкихотовски "войник за Африка", разигра панафрикански пътуващ цирк от Триполи до Акра. Той измина пътя с кола и пътьом организираше митинги, за да лобира за народна подкрепа за своя призив за обединена Африка, която говори и действа в един глас в глобализирания съвременен свят.

В Акра той бе подкрепен от темпераментния сенегалски лидер Абдулайе Уад, който дори предложи да оглави малка отцепничесдка група държави, готови да сключат незабавно договор за единно общо правителство.

Но накрая надделяха не толкова горещите глави.

ИКОНОМИКАТА ПРЕДИ ПОЛИТИКАТА

Привържениците на постепенния подход, т. нар. градуалисти (от англ. gradual - постепенен), предимно лидери от южна и източна Африка, групирани около южноафриканския президент Табо Мбеки, победиха с аргумента, че подобрената икономическа регионална интеграция би трябвало да предшества плановете за наднационален политически съюз.

"Това бе една добра конференция за Мбеки. Отправено бе ясно послание в полза на институционното изграждане", смята Патрик Смит, редактор на "Африка континентал" - издание, което публикува специализирани анализи по проблемите на континента. Според него "сантименталните излияния" при дебатите за континенталното правителство са отвлекли вниманието от належащите реални проблеми, като собствената слаба администрация на Африканския съюз, бедността на континента и конфликтите в Сомалия и Дарфур.

"Самият Африкански съюз е в криза, вноските му не се плащат", изтъкна Смит. Според него следващата среща на върха в Етиопия едва ли ще посвети три цели три дни на вдъхновяващата, но очевидно парлива тема за континенталното правителство.

Лансирайки дебатите за великия съюз на африканските щати, държавните глави бяха пренебрегнали масовия скептицизъм сред редовите африканци, повечето от които тънат в мизерия и трудно биха могли да свържат тези пищни официални сборища с тежкия си всекидневен живот.

"Че как ние в Африка бихме могли да се обединим? Нали ако отида в Того, или Бенин, или Нигерия, с мен ще се отнасят различно? Тази работа с обединена Африка ще отнеме доста време", размишлява ганайският таксиметров шофьор Кваке Асаре.

Граждански организации напразно умоляваха участниците в срещата да покажат, че имат сериозни намерения за обединение, като отворят националните граници за свободно движение на стоки и хора.

Срещата в Акра остави упорити опасения за разцепление.

"Трябва да внимаваме да не разединим още повече Африка в бързината си да я обединим", предупреди колегите си премиерът на Лесото Пакалитха Мосисили. (БТА)