Свръхестественото го има?
Свръхестественото го има? / снимка: Reuters

Пътувания във времето, телепатия, контакти с извънземни и с отвъдното - от университета "Виадрина" във Франкфурт на Одер твърдят, че са намерили доказателства за тези феномени. Но засега се натъкват само на подигравки.

Езотерикът Маркус Шмике твърди, че сред хората, подложили се на експеримента с "огледалата на Козирев" /спираловидно оформени алуминиеви листове, които отразяват времето и излъчванията от биообектите и предизвикват странни усещания за излизане от собственото тяло/ 85 процента казват, че са навлезли в галактиката, 75 на сто са видели НЛО, 56 процента са имали телепатични контакти, а при 30 процента се стигнало до личностни изменения.

Ясновидци в транс

От скоро с изследването на свърхестествените феномени се занимават и в университета "Виадрина", отново на базата на предизвикваните от "огледалата на Козирев" странни усещания. Един берлински ортопед е написал труд по темата, в който заявява: "И аз, и много мои познати експериментирахме с огледала и усетихме неща, много сходни на описаните от Шмике". По неговите думи във вътрешността на огледалата се изпада в един вид транс - до степен да установиш контакт с починали роднини.

След публикуването на този труд в интернет, университетът се натъква само на подигравки. "Това е пример за пълния разпад на академичните стандарти за качество", пише един блогър.

Авторът на научната работа е провел експеримент, като целта му е била да установи дали "огледалата на Козирев" улесняват не само контактите с отвъдното, но и ясновидството. В рамките на експеримента на участниците били раздавани затворени пликове с изписани вътре цифри, които те трябвало да познаят. И в повечето случаи успели.

Сензация?

Авторът на експеримента уверява, че резултатите не се дължат на измама. Но както е известно от статистическата наука - един единствен резултат, който изглежда показателен, може да бъде и пълна случайност. Едва когато много проучвания независимо едно от друго стигнат до един и същи резултат, може да се говори за проверени данни.

На същото мнение е и Харалд Валах, консултант на споменатия труд. Според него изводите могат да се приемат като индикация за съществуване на свръхестественото, но има нужда от още подробни проучвания.

Университетът "Виадрина" не за първи път се набива на очи със странните си разбирания за съществото на научните доказателства. Преди време партньор на университета беше Германското дружество за енергетична медицина - лобистко сдружение на медици, запалени по свръхестествените феномени. Планиран бе дори експериментален семинар, а за доцент бе предвиден някой си Хартмут Мюлер, който твърдеше, че посредством гравитационни вълни може да познае числата от лотарията. Наскоро същият този Хартмут Мюлер беше признат за виновен по обвинение в измама и осъден на лишаване от свобода.