Светът, в икономическа рецесия, отбелязва Празника на труда
Светът, в икономическа рецесия, отбелязва Празника на труда / netinfo

На фона на глобалния икономически застой, светът отбеляза Първи май с призиви за излизане от кризата, предаде АФП.

В Германия по традиция в нощта на 30 април срещу 1 май - Международния ден на труда, винаги има протести, прерастващи в насилие между демонстрантите и полицията. Тази година традицията отново беше спазена. Сблъсъци между демонстранти и полиция избухнаха в Берлин и Хамбург. При размириците в германската столица бяха ранени близо 50 полицаи, а 48 демонстранти бяха арестувани. В Хамбург  при сблъсъците бяха ранени трима полицаи. Органите на реда в Берлин очакват още прояви на насилие по-късно днес, за когато са запланувани още походи на крайнодесни партии, профсъюзи и леви организации. Поради тази причина в столицата са разположени 5000 полицаи, които ще следят за реда.

В Турция около 5000 членове на главните турски синдикати се събраха на демонстрация на истанбулския площад "Таксим" по случай Първи май. Полицията обаче не позволи на стотици други демонстранти да стигнат до площада, като използва сълзотворен газ и водни оръдия. Протестиращите хвърляха камъни и коктейли "Молотов" по полицаите. При сблъсъците, последвали в уличките в  района на площад "Таксим", бяха ранени десетки души, а 68 души бяха арестувани. Подобни размирици имаше и в столицата Анкара.

Гърция посрещна Първи май с масови стачки, които засегнаха държавния и  частния сектор. В стачките участват редица служители от транспорта. Гръцката авиокомпания "Олимпик еърлайнс" обяви още вчера отменянето на 104 вътрешни и международни полети. В Атина полицията стигна до сблъсъци с анархисти след шествието за отбелязване на трудовия празник. Група от около 300 анархисти подпали най-малко една кола и нападна банки и охранителни камери в центъра на града. Проявите на анархистите  последваха мирен поход с участието на над 6000 души в Атина.

Във Франция тази година Първи май се отбелязва по-необичаен начин. Всички синдикати се обединиха срещу политиката на президента Никола Саркози за излизане от кризата. В организираните от тях прояви из цялата страна се включиха десетки хиляди французи. До края на деня са предвидени общо 280 първомайски похода. Най-важният от тях започна в Париж този следобед. Досега в походите в Бордо, в Тулуза и в Марсилия, участваха съответно до 50 000, 30 000 и 35 000 души. Френските синдикати се надяват в днешните протести срещу политиката на Саркози в цялата страна да се включат много повече хора от тези, събрали се на предходните два общонационални протеста, които бяха на 19 март (между 1 и 3 милиона души) и на 29 януари (между 1 и 2,5 милиона души).

В испанската столица Мадрид 10 000 испанци излязоха на улицата по призив на синдикатите, обединени под лозунга "Испания срещу кризата, повече работни места, повече инвестиции в държавния сектор и по-добра социална защита". Протестиращитепрекосиха центъра на града, носейки червени знамена. Подобни протести имаше и в други по-големи испански градове. Испания посреща тази година Празника на труда с икономика в рецесия и с прогнози на Испанската национална банка, че през 2010 г. безработицата в страната ще достигне 19,4 процента, тоест двойно повече от предвижданията за еврозоната.

В Италия днешният Международен ден на труда беше посветен на жертвите и на пострадалите от катастрофалното земетресение в град Л'Акуила и областта Абруцо на 6 април, отнело живота на близо 300 души и оставило около 58 000 без дом. Лидерите на главните италиански синдикати се събраха тази сутрин в Л'Акуила за традиционната манифестация по повод Първи май. Всички синдикати обаче решиха тази година честванията да са по-сдържани, заради трагедията от 6 април. В Рим по-късно днес ще има концерт на площада пред базиликата "Свети Йоан Латерански". На концерта ще се появи генералният секретар на италианската Демократическа партия Дарио Франческини. Милиони италианци обаче се възползваха от хубавото време в днешния почивен ден, последвало проливните дъждове, и се отправиха към провинция или морските курорти, като предизвикаха големи задръствания по магистралите в страната.

В Русия десетки хиляди поддръжници и противници на правителството се събраха в различни части на страна.Тази година Празникът на труда там се отбелязва на фона на най-тежката икономическа криза в страната през последното десетилетие, довела до нарастваща безработица. Няколко хиляди комунисти излязоха на поход в столицата Москва с искане за оставка на правителството. Те пееха песни във възхвала на съветския вожд Йосиф Сталин и скандираха лозунги срещу сегашното управление. Най-големите митинги бяха организирани от партията на министър-председателя Владимир Путин "Единна Русия" и от свързани с правителството профсъюзи.

В Австрия, в столицата Виена, около 100 000 души участваха на площада пред столичното кметство в традиционния първомайски митинг на австрийските социалдемократи. В речите си на митинга ораторите защитиха предложението на социалдемократите за въвеждането на данък върху наследството в Австрия. Така най-богатите австрийци ще бъдат облагани в тези тежки времена на икономическа криза.

В Полша, в столицата Варшава, демонстрация имаше пред сградата на парламента. Участниците в нея скандираха за равенство, свобода и социализъм. 

В Азия първомайски походи имаше в японската столица Токио, в южнокорейската столица Сеул и в столицата на Филипините Манила.

По повод Международния ден на труда в столицата на Куба Хавана близо половин милион кубинци участваха в първомайска демонстрация, предаде АФП. Участниците в проявата носеха кубинските знамена и портрети на Фидел Кастро и на Че Гевара. Те държаха и плакати, на които бяха отправили призиви за край на икономическото ембарго на САЩ срещу Куба. "Нека всички се обединим в защита на нашия социализъм срещу империализма", скандираха участниците в проявата, събрали се на Площада на революцията в центъра на Хавана. От трибуна там демонстрацията наблюдаваше президентът на Куба Раул Кастро. Той обаче не произнесе реч.

Най-умерени безспорно ще бъдат и честванията на Първи май в Мексико. Там мексиканците, изплашени от новия грипен вирус, ще прекарат по нареждане на правителството пет почивни дни, затворени в домовете си, избягвайки масовите събирания. Така за първи път от доста време на огромния площад "Сокало", в центъра на столицата на Мексико, няма да има поход на десетки хиляди мексиканци, дошли да отбележат Празника на труда.

В България, в столицата София, пред участници в първомайски митинг-концерт премиерът Сергей Станишев обеща, че неговата партия ще помогне на страната да премине през бурните води на икономическата криза, отбелязва АФП. (БТА)