Сръбският в. „Политика”: Доброволното българизиране
Сръбският в. „Политика”: Доброволното българизиране / снимка: БГНЕС

Под заглавие “Доброволно българизиране” сръбският вестник “Политика” публикува материал за процеса на получаване на българско гражданство от македонски граждани.

Българската страна не желае да съобщи точни данни за броя македонски граждани, които са взели българско гражданство и в зависимост от политическите потребности държавните институции на източния македонски съсед публикуват различни данни, твърди “Политика”.

Манипулацията с данните за броя македонци, взели българско гражданство, е част от политическата пропаганда и официалната позиция на България за това, че македонска нация на съществува.

Македонската страна вече не е толкова чувствителна спрямо това явление, преди всичко защото до получаване на българско гражданство прибягват македонци, които не взимат предвид политическата конотация на своята постъпка, пише вестник “Политика”.

Острата полемика по тази тема между Скопие и София затихна, след като десетина македонски политици и настоящи депутати взеха българско гражданство, пише сръбският вестник и привежда като пример Любчо Георгиевски. В материала се казва още, че в България в момента по неофициални данни следват около 3 000 македонци и почти всички заради привилегиите имат българско гражданство. Неофициално се казва, че сред онези, които са станали български граждани, има много албанци от Македония, стигнали до българския паспорт по “бизнес линия” и въз основа на сключен брак с български гражданин, заключава “Политика”.