Списание Еспресо“: Скандалната София
Списание Еспресо“: Скандалната София / снимка: prontosofia.com

В новия си брой италианският седмичник „Еспресо“ публикува репортаж на три страници от София, в който критикува остро разпрострялата се навсякъде корупция. Списанието илюстрира материала с няколко снимки от нощни заведения на София.

Авторът Роберто ди Каро разказва как са били блокирани европейските фондове за страната поради недоверието, че тя може да ги използва по правилния начин. „Еспресо“ говори и за „преплитането между бизнес, мафия и политика в една болна страна, където господстват подкупите и ненаказуемостта“. Списанието определя като „звучен шамар за България“ решението на ЕС да блокира 220 млн.евро помощи. Според писателя Антон Дончев, когото изданието цитира, това е като катастрофа за страна със 7,7 милиона жители, още повече, че са били лансирани инфраструктурни проекти.

Първото си по рода решение срещу страна, член на ЕС, рискува да доведе до други тежки последици за нея – вече бяха изтеглени кредитите на двете агенции на Министерствата на финансите и регионалното развитие, които управляват европейските фондове. Несигурен по този начин става целият процес на интеграция в Европа, твърди списанието. То цитира и премиера Сергей Станишев, според когото „всичко това е поради вина на западните медии, които злепоставят България“. „Достатъчни са обаче само изнесените факти в българската преса“, аргументира се изданието, което изброява подробно всички скандали - „скандалът Георгиев в агенцията за инфраструктурата, скандалът „Николов“ с машините за месо, скандалът „Диков“, главният архитект на София“. „Еспресо“ споменава и оттеглянето на бившия вътрешен министър Румен Петков.

„Корупция има във всички страни, защо наказват само България“, цитира неудачния въпрос на вицепремиера Меглена Плугчиева списанието. След първото предупреждение към България от Брюксел тя представи план за борба с корупцията без нито една конкретна мярка, нещо като доклад на агенция за обществени връзки, твърди списанието. То анкетира и обикновени българи, които разказват как се плаща на черно за шофьорски книжки, за операции в болницата, на полицаите на улицата. Според Антон Дончев в България са били откраднати 120 милиарда лева – от държавните фирми, които са били разпродадени на приятели. „Това беше като в зоопарка – след отварянето на клетките на комунизма излязоха всички и тигрите изядоха овцете“.

„Имаме свобода на словото, но къде са държавните закони?“, пита таксиметров шофьор, интервюиран от списанието. Според седмичника Бойко Борисов в момента е този, който трупа капитал от народното недоволство. В интервю за „Еспресо“ софийският кмет казва, че вината за всичко това е изцяло на правителството, което не е взело необходимите мерки, за да се справи с всеобщото разграбване и че за да се спре, е необходима смяната му. Борисов твърди, че не трябва да бъде демонизиран народът, тъй като заради правителството българските доходи са най-ниските в Европа. „Как може да се иска от моя съперник – премиера, да работи 24 часа в денонощието и да се справя с милиарди срещу 1000 евро на месец? Аз, кметът на София, управлявам над 1 милиард евро срещу 700 евро на месец“, разказва Борисов. Той споменава и случая с Николов и с разграбването на европейските фондове – „в Германия неговите съдружници са в затвора, а в България той е на свобода“. „Ако сега ние с вас откраднем пари и си ги разделим, как бих могъл утре да ви заведа в Съда и да мина за невинен?“, е отговорът на кмета на въпроса на журналиста, дали в България правителството защитава въпросната личност. На въпрос какво би направил, ако стане премиер, Борисов отговаря, че на всички ключови места би поставил хора, избрани по съгласие с Брюксел, тъй като трябва да се гарантира, че нито едно евро няма да бъде откраднато. „След това бих поискал международен борд да контролира всичко правено в България. Освен това прокуратурата трябва да работи без настоящия политически чадър“, казва още Борисов.

www.prontosofia.com