Скарамела: За компромат срещу Проди обещаха длъжност в НАТО или ООН
Скарамела: За компромат срещу Проди обещаха длъжност в НАТО или ООН / netinfo

Марио Скарамела твърди, че срещу компромат за настоящия италиански премиер Романо Проди предшественикът му Силвио Берлускони му е обещал длъжност в структурите на НАТО или на ООН.

Италианският вестник “Ла Република” публикува разпечатка на телефонни разговори на Марио Скарамела. Той е работил като консултант на т. нар. “комисия Митрохин” – парламентарна комисия, създадена през 2002 г. за разследване на дейността на специалните служби на бившия СССР на територията на Италия.

“Проди е споменат в показанията на бившия генерал от КГБ Олег Гордиевски като агент на КГБ. Имам запис на това. Имам и свидетел, и запис. Така че аз информирах премиера и той ще изгради около това предизборната си кампания”, казва Скарамела на свой американски познат с фамилия Пери.

Разговорът е бил проведен на 25 януари 2006 г. в навечерието на парламентарните избори, които в края на краищата доведоха до оставка на правителството на Берлускони и назначаване на нов кабинет начело с Проди.

Олег Гордиевски е бивш офицер от КГБ дългогодишен двоен агент, който предавал сведения на британското разузнаване. През 1985 г. той избяга във Великобритания. Скарамела е използвал показанията на Гордиевски заедно с показанията на бившия офицер от руската Федерална служба за сигурност в работата си като консултант на “комисията Митрохин”.

В публикуваната разпечатка на разговора се твърди, че в замяна на компрометиращата си информация Скарамела е помолил Берлускони “ или за мястото на заместник на генералния секретар на НАТО, или служба в представителството на ООН във Виена”, или мястото на директор по юридическите въпроси в някоя търговска компания.

"Отначало ми предлагаха място в парламента, но аз отказах, отчитайки, че когато съобщя всичко, което знам за него (Проди), против мен ще бъде организирана мащабна кампания и за мен ще бъде най-добре да напусна Италия", добави Скарамела. Партията на Берлускони “Напред, Италия” официално опроверга това съобщение.

През миналата седмица в няколко италиански вестници бяха публикувани разпечатки от телефонни разговори на Скарамела с председателя на “комисията Митрохин”, сенатора от партията “Напред, Италия” Паоло Гуцанти.

По време на тези разговори, също състояли се през януари, Гуцанти изисквал от Скарамела да открие доказателства за връзките на Романо Проди с КГБ. В отговор Проди разпространи съобщение, че смята да съди лицата, които накърняват достойнството му на гражданин и представител на държавните институции.

Гуцанти вече заяви пред журналисти, че появилите се във вестниците разпечатки са незаконни, а смисълът им е бил изопачен чрез преподреждане на изреченията. Той отбеляза също, че е готов да се съди с Проди “стига това да бъде публичен процес, с всички необходими доказателства".

Гуцанти също подчерта, че няколко страници от биографията на Проди и до момента “предизвикват у него въпроси”. По-конкретно сенаторът намира за подозрително наличието на съвместни проекти между основания от Проди институт за икономически изследвания “Номизма” и московския Плехановски институт, който по думите на Гуцанти “в съветски времена бе икономическият филиал на КГБ.

Още едно подозрително обстоятелство, което посочва Гуцанти, е “появилото се на 21 август 1991 г. във вестник “Кориере дела Сера” интервю на Проди, в което той се хвали с близкото си познанство с участниците в бунта от 1991 г. в СССР и твърди, че Горбачов никога не е бил истински лидер".

И последно, според Гуцанти подозрителен е фактът, че по време на отвличането на бившия италиански премиер Алдо Моро през 1978 г. Проди по тайнствен начин е разбрал точния адрес на главната квартира на терористите похитители, но не съобщил веднага за това на властите. Алдо Моро, лидер на Християндемократическата партия, бе отвлечен през март 1978 г. от “Червените бригади”, които по подозрения на историците са били свързани с КГБ. След 55 дни в плен той бе убит.

“Не е хубаво, че настоящият премиер не желае да разкрива тайни, свързани с най-голямото престъпление в историята на Италия”, заяви Гуцанти. Той допълни, че би искал дейността на “комисията Митрохин” да бъде продължена и изрази намерението си отново да ръководи това разследване.

"Аз съм единственият, който е в състояние да доведе тази работа докрай”, обяви сенаторът. /БГНЕС/