СИРИЗА ще управлява с крехко мнозинство, предстоят тежки реформи
СИРИЗА ще управлява с крехко мнозинство, предстоят тежки реформи / снимкi: Guliver/Getty Images

СИРИЗА удържа чиста победа на предсрочните парламентарни избори и ще състави правителство с предишните си съюзници - партията „Независими гърци”. Така гръцките медии коментират резултатите от вчерашния вот в страната.

„Алексис Ципрас постигна чиста победа и получи силен мандат за съставяне на правителство за четири години. Лидерът на СИРИЗА господстваше на политическата сцена след обявяване на изборните резултати. Ципрас стана безспорният победител, успявайки да опровергае най-песимистичните прогнози за партията, след като тя беше напусната от Панайотис Лафазанис”, пише в. „Етнос”.

СИРИЗА печели изборите в Гърция

„Голяма СИРИЗА и 8-партиен парламент са резултатите от изборите на 20 септември, въпреки всички прогнози, които предсказваха дерби между партията на Ципрас и „Нова демокрация”, коментира „Имерисия”.

Губещите на тези избори са социологическите агенции, защото дори първият екзит пол показа съществено отклонение от крайните резултати на двете основни партии, отбелязва на свой ред „Катимерини”.

Коментирайки новата коалиция СИРИЗА-„Независими гърци”, изданието пише, че макар незначителната загуба в сравнение с изборите на 25 януари, двете политически сили са успели да си осигурят общо 155 депутатски места в 300-членния парламент.

„Имайки предвид крехкото парламентарно мнозинство, политическата стабилност отново може да се окаже под въпрос, защото през следващите няколко месеца правителството трябва да внесе за гласуване редица болезнени мерки, съдържащи се в меморандума за отпускането на Третия пакет с финансова помощ” на стойност 86 млрд. евро, допълва „Катимерини”.

СИРИЗА ще управлява с крехко мнозинство предстоят тежки реформи
netinfo

„Победата на СИРИЗА не излезе чак толкова скъпо, особено след разкола в партията и създаването на „Народен съюз” на Лафазанис, перипетиите свързани с референдума и въвеждането на контрол върху капиталите. Точно обратното, „Нова демокрация”, въпреки впечатляващото си възстановяване след като бе поета от Вангелис Меймаракис, не успя да извърши промяната, защото изборите не се превърнаха в двупартийна битка, а малките „проевропейски партии” оказаха значителна съпротива“, отбелязва още вестникът.

Алексис Ципрас полага клетва като премиер

Основната особеност на новия парламент след провала на „Народен съюз” на Лафазанис е, че в него са останали само две антиевропейски сили - кранодясната „Златна зора” и Комунистическата партия.

Това може да позволи прокарването на трудни законопроекти, още повече това ще се улесни от факта, че страната няма да се управлява от широка коалиция. „Нова демокрация”, ПАСОК и „Потами” ще са в опозиция, коментира „Катимерини”.
Вестник „Прото тема” смята, че между СИРИЗА и ПАСОК „явно е имало контакти” и въпросът е в това, как ще се развиват. „Самият председател на СИРИЗА остави отворена вратата за бъдещо сътрудничество с ПАСОК”, пише изданието.

„Предизвикателството пред бъдещото правителство на Ципрас ще бъде незначителното парламентарно мнозинство, исканията на министрите от групата „53” и кой ще бъде избран за председател на парламента”, посочва „Вима”.

„Сформирането на ново, а по същество старо правителство на Ципрас завършва избирателния процес. Основният резултат от изборите е запазването на силата на СИРИЗА, политическата изолация на „Народния съюз” и влизането в парламента на Василис Левантис (лидер на центристите, мнозина наблюдатели смятат гласовете за него като протестен вот). Крехкото парламентарно мнозинство е най-големият проблем на фона на мерките, които ще трябва да бъдат прокарани и осъществени“, отбелязва вестникът.

СИРИЗА ще управлява с крехко мнозинство предстоят тежки реформи
netinfo

„Вима” напомня, че левите политици от т.нар. група „53” се стремят да осъществят контрол над ръководството на СИРИЗА.

Що се отнася до бъдещите министри, „Вима” смята, че вицепремиер може да стане Евклид Цакалотос, който приключи преговорите с международните кредитори на Атина. Йоргос Хулиаракис е спряган за финансов министър. В момента той заема този пост в служебния кабинет, а преди това е ръководил групата икономически експерти.

„Смята се за решен въпроса - Панос Каменос остава в министерството на отбраната, а Панайотис Курумплис - в министерството на здравеопазването”, пише изданието. Председател на парламента може да стане бившият вицепремиер Янис Драгасакис.

Източник: БГНЕС