Синът на либийския лидер иска да изглежда по-милосърден от баща си
Синът на либийския лидер иска да изглежда по-милосърден от баща си / netinfo

Синът на либийския лидер иска да изглежда по-милосърден от баща си, пише московският в. "Комерсант" в статия, озаглавена "Българските медицински сестри са извикани за операция "Приемник".

Само ден преди Либия да повдигне нови обвинения срещу българските медицински сестри, синът на либийския ръководител Муамар Кадафи - Сейф ал Ислам, заяви в интервю за българския в. "24 часа", че Триполи няма намерение да екзекутира сестрите и лекаря палестинец. Може би същинската цел на Кадафи младши, който се домогва до мястото на баща си, е да изглежда по-либерален политик от своя родител, пише изданието.

Синът на полковник Кадафи призна на всеослушание, че процесът срещу медицинските сестри е бил "несправедлив", изтъква вестникът и посочва, че Сейф ал Ислам призовава да бъде намерен компромис. Според него подобен компромис, който е успял дори да обсъди с външните министри на Франция и Германия, може да стане освобождаването на медиците в замяна срещу парични обезщетения за семействата на децата, починали от СПИН, пише "Комерсант".

Пазарлъкът между Либия и Запада за живота на медиците обаче надали ще се сведе до освобождаването им срещу обезщетения или размяна с терорист. Европейският съюз неизменно е настоявал Триполи да признае, че медиците са абсолютно невинни, а българският заместник-министър на външните работи Феим Чаушев заяви, че ако София се съгласи да плати обезщетения, това би означавало да признае вината на своите граждани и България естествено няма да го стори, отбелязва вестникът.

Западът тепърва ще научи дали зад думите на Сейф ал Ислам стои реално намерение да помогне. В миналото синът на либийския лидер и негов най-вероятен приемник неведнъж е правел показни жестове на помирение по адрес на Запада, припомня вестникът, който нарича Сейф ал Ислам "принца дисидент".

Не е изключено, че неочакваното изявление на Сейф ал Ислам за несправедливостта на съдебния процес срещу чуждестранните медици и изразената готовност да съдейства за освобождаването им са само продължение на собствената му пиар кампания, която да му създаде либерален имидж в очите на западните политически кръгове, пише "Комерсант".