Ще помогне ли Франсоа Фийон на Саркози?
Ще помогне ли Франсоа Фийон на Саркози? / снимки: BGNES

Френският президент Никола Саркози посочи за свой премиер Франсоа Фийон като ход, целящ да смекчи осъществяването на амбициозната му програма за реформи, пише вестник "Ню йорк таймс".

53-годишният Фийон, който четири пъти е бил министър в различни правителства и помогна в изграждането на предизборната кампания на Саркози, е близък довереник на новия президент и има внушителна репутация на човек, насърчаващ икономическите промени и водил успешни преговори с профсъюзите.

В четвъртък, посочва всекидневникът, той пое ангажимента да осъществи предизборните обещания на Саркози и даде да се разбере, че възнамерява да се вслушва в гласа на работниците и работодателите. "Ще уважа всички поети от нас ангажименти и ще се вслушвам във всеки, защото една действена Франция ще се нуждае от всеки свой гражданин", цитира го изданието.

Очаква се кабинетът му, чийто състав ще бъде обявен в петък, да съдържа седем жени, поне един центрист, както и социалиста Бернар Кушнер като външен министър.

Саркози и Фийон, коментира "Ню Йорк таймс", споделят виждането, че френският трудов пазар и данъчно законодателство се нуждаят от бърза ревизия. И двамата са следвали право и политически науки, вместо да посещават елитното френско висше училище по бизнес администрация ЕНА, заедно са разработили президентската планове на Саркози, дори бягат за здраве заедно.

Много от различията помежду им обаче също са допринесли за избора на Фийон за глава на правителството, отбелязва ежедневникът. Президентът е прословут с енергичността и откровеността си, както и със страстта си към медийните изяви при всеки възможен случай, докато Фийон е с по-спокоен характер и предпочита да не се набива в очи.

"Ню Йорк таймс" цитира Брюно Жанбар /политически директор на парижкия социологически институт OpinionWay/, който казва: "Те се допълват. Саркози е с широк размах, но Фийон се отличава с търпение и умения да преговаря, което е важно, ако искате да избегнете сблъсъци с профсъюзите. Той ще бъде по-скоро координатор, отколкото инициатор". /БТА/