Шпионинът от предградията
Шпионинът от предградията / снимка: Reuters

автор: Дейвид Уайз, вестник "Ню Йорк таймс"

Мрежа от руски шпиони, които изглеждат и звучат като обикновени американци! Шпиони от предградията със заповеди да се внедрят в "политическите кръгове" и да докладват на Москва! Значи ли това, че Студената война се е върнала?

Не, всъщност не. За разузнавателните служби на двете страни - ФБР и наследничката на КГБ - Службата за външно разузнаване, СВР - тя никога не е свършвала.

Руснаците обичат да изпращат "нелегали" - шпиони, които обикновено приемат самоличността на истински (или мъртви) американци, а не какъвто бе обичаят от Студената война да се правят на дипломати. Тъй като нелегалите живеят като съседите ви, окомплектовани с барбекюта и неконтролируеми тийнейджъри, е трудно да ги разпознаете. Освен ако направят като някои от 11-те арестувани шпиони през тази седмица и се свържат с офицери от руското разузнаване в мисията на ООН или в консулството в Манхатън. Тогава агентите от контраразузнаването във ФБР, които непрекъснато държат под око руските служители, може да ги надушат.

Новото в мрежата от нелегали, закопчани от ФБР тази седмица, са хай-тек методите, които използват да се свързват с Ясенево, свръхсекретния щаб на СВР на околовръстното шосе в Москва. Старомодните тайни пощенски кутии - оставянето на документи в канализационни тръби или под пешеходни мостове, са минало. Тези нелегали са използвали лаптопи и са създали безжична мрежа, за да се свързват с руски служители във ван, паркиран пред кафене на Осмо авеню или пред книжарница в Трайбека в Манхатън, или пред ресторант във Вашингтон.

Те са използвали също стеганография - техника за вмъкване на кодирани послания чрез строгосекретен софтуер върху снимки на обикновени сайтове. Посланията могат да се четата само от експерти в СВР посредством същия софтуер. Както се оказва, днешните шпиони като всички останали хора използват интернет.

Всичко това е скъпоструващо начинание за руснаците, които е трябвало да обучат и финансират своите оперативни работници тук, и за ФБР, посветило години за тяхното следене. И каква полза? Никой от нелегалите не беше обвинен в шпионаж, което означава, че никой не е бил хванат да приема документи от правителствени служители. Вместо това те бяха обвинени, че не са се регистрирали като чужди агенти - забележи това, Джеймс Бонд - и пране на пари.

И с колко тайни от Белия дом, Пентагона или ЦРУ може да се сдобие руски шпионин, който живее в Йонкърс или Монтклер? Освен ако не бъдат направени в бъдеще някакви бомбастични разкрития, излиза, че СВР не е получила кой знае какво срещу инвестициите си.

Любителите на конспиративните теории вече питат защо арестите станаха дни след приятелската среща на върха на чийзбургери между Обама и руския президент Дмитрий Медведев? Дали Белият дом не изпраща някакво послание или ФБР не се опитва да подкопава разведряването?

Най-вероятно нито едно от двете. Криминалното обвинение разкрива, че в събота рускоезичен агент на ФБР под прикритие се срещнал с Анна Чапман, една от нелегалите, и я инструктирал да предаде фалшив паспорт на друг предполагаем нелегал на следващия ден, използвайки следната размяна на пароли: "Извинете, не сме ли се срещали миналото лято в Калифорния?"; "Не, мисля, че беше в Хемптънс." Хемптънс! (Хемптънс е наименованието на няколко селища на Лонг Айлънд, Ню Йорк - бел. прев.)

Но Анна Чапман, изглежда, е надушила нещо. Тя купила мобилен телефон, с който да не могат да я проследят, и може би се е обадила в Москва и е поискала да проверят какво става. Така и не се явила на срещата в неделя. Опасявайки се, че всичко е пропаднало, ФБР арестувало нея и още деветима нелегали. Бюрото, подобно на СВР, няма много, с което да се похвали, след десетилетие на усилен труд. Но неговите агенти може да са спокойни: студените войни идват и си отиват, докато руските шпиони са тук завинаги. (БТА)