Селският екотуризъм съживява обезлюдени родопски села
Селският екотуризъм съживява обезлюдени родопски села / снимка: DarikNews.bg, архив

Разположени високо в Западните Родопи селата Лещен, Ковачевица и Долен гостоприемно очакват любителите на селския екотуризъм. Намиращите се в Югозападна България селища правят впечатление със запазените старинни къщи и малки калдаръмени улички. Усещането е сякаш времето е спряло.

Тези села постепенно обезлюдяват. Справка в ГРАО показва, че жителите с постоянен адрес в село Лещен са едва петима.

Местните казват, че през зимата тук остават само двама - баба и дядо. Ситуацията в Ковачевица и Долен е подобна, макар там населението да е от няколко десетки до 200-300 души.

Макар и само през лятото всичко в тези села оживява

Малки кръчми, магазинчета за сувенири и къщи за гости съживяват запустелия край. Уникалните планински селца посрещат нашите и чужди туристи, както и потомци на местните, решили да се върнат по родните места и да стегнат родните си къщи. Привличат ги прекрасната природа и уникална за района архитектура.

Групи чуждестранни туристи, както и семейства българи, се разхождат по кривите улички, провиращи се между каменните зидове и дувари на старите къщи. В селската кръчма, разположената в центъра на Лещен срещу стара църква, сега през лятото се чува и немска, холандска и английска реч. Основен поминък тук са гурбетът и тютюнопроизводството. Туризмът, строителството и реставрацията на къщи за гости осигуряват допълнително препитание на хората от съседните села.

Селският екотуризъм съживява обезлюдени родопски села
netinfo

Новите постройки запазват автентичния селски стил

Немалка част от опустелите къщи в Лещен вече са закупени от другоселци и чужденци. Къщи за гости се строят в периферията на Лещен - във възрожденски стил и с тикли вместо керемиди, повечето по европейски програми, обясняват местните. Новото строителство обаче запазва автентичния селски стил.

Справка в Държавен фонд земеделие показва, че европейските проекти за строителство на къщи за гости по Програмата за развитие на селските райони в Лещен са общо девет, в Ковачевица - 3 , а в Долен - 1.

Местен, построил къща за гости близо до Лещен, сега прави още хижа и землянка, вкопана в склон, с всички удобства, с които смята да привлича туристи. Макар и новопостроена, къщата за гости вече е резервирана за Нова година, разказва той. Хотелиерите тук се надяват и зимата да се очертае като добър сезон. Обезпокоени са обаче, че стръмните и тесни планински пътища са трудно проходими през зимата.

Селският екотуризъм съживява обезлюдени родопски села
netinfo

Източник: БТА