Секти учат деца как да се самоубиват
Секти учат деца как да се самоубиват / снимка: sxc.hu
Секти учат деца как да се самоубиват
59927
Секти учат деца как да се самоубиват
  • Секти учат деца как да се самоубиват

В навечерието на Коледа сме свикнали светът около нас да бъде по-различен. И си пожелаваме да бъдем с хората, които обичаме. Мечтаем, радваме се и сме по-истински.

Празниците вече никога няма да провокират тази палитра от емоции за много семейства в България. Тук няма място нито бедността, нито липсата на обич, нито тези човешки качества, които са тъждествени на хармонията в отношенията ни.

Коледа вече няма да бъде същата за семействата, които губят децата си всяка година, оплетени в мрежите на различни сектантски движения.

Този репортаж разказва истински истории от България, оцветени в черен цвят. С липсата на какъвто и да е синхрон с Коледа, това е времето, в което трябва да отворим очите си.

„Значи аз, когато я търсих сутринта, видях ,че я няма... Виждам й чантата, дрехите, мобилния телефон и я няма и няма....... След няколко минути я видях да виси на парапета от външната страна", разказва Александрина - майката на 17-годишната Цветина Стоянова, която се самоуби на 11 юли тази година.

„На 16 юли е писал във Facebook - идва краят, това нещо го кара след месец и половина импулсивно да хвърли..........", разказва лелята на Захар Кичук. Той се самоуби 2 август.

„Дъщеря ми беше единствено дете, много обичано, много гледано всичко по много. Звъннаха ми по телефона, попитаха дали имам такава дъщеря, чух линейка, отидох и после ми казаха ,че е паднала от високо"..., разказва Румен, баща на Теодора Терзиева. Тя се хвърлила от многоетажен блок на 4 юли 2006 година.

Това са родители, чиито деца се самоубиха. Те смятат, че това се е случило защото децата им са били жертви на т. нар. религиозни движения - секти. Имат ли право на подобни твърдения? Ние потърсихме отговора. Оказа се трудно. Темата е табу и никой не иска да се говори за това. Факт е обаче, че в страната ни съществуват над 100 религиозни движения - секти, под формата на фондации, организации...., курсове. Близо 20 деца са се самоубили в България само за 1 година. Има потресаващи истории и родители, които търсят истината за смъртта на децата си, които са принудени да водят собствено разследване в търсене на истината.

Защо едно дете решава да сложи край на живота си ?Този отговор търси вече шест месеца майката на Цветина Стоянова -Александрина. Тя смята, че дъщеря й е била повлияна от някой, че зад решението й стои секта.

„Големи заложби имаше за рисуване, всичко, което е свързано с изкуство. Много чувствително и много ранимо дете. Може би трудно се вписваше в тоя свят и затова беше реална мишена на ето такива, които свободно си ходят по улиците... Беше много ранима. Казва ми една вечер: Днес не съм яла, защото си дадох парите на едни клошар или видях едно куче.. Ето такава беше. И предполагам ,че тя е търсила нещо извън реалния свят...", разказва майката.

Александрина никога не е вярвала, че в една обикновена сутрин ще се блъсне в мъртвото тяло на дъщеря си. Цветина висяла на балкона по бельо. Оказало се, че направила примката си по инструкции, които намерила във Facebook.

„Това може би е някакъв вид приношение, защото когато я намерих сутринта, беше по бельо. Все пак тя беше девствена. Никъде полицаите не бяха снимали счупената чаша пред нея със синя течност... Аз бях в шок и ужас, изтичах боса към нея."... Течността не е изследвана, казва Александрина.

Разследващите органи и самата майка по-късно видели дневниците й, рисунките й. В тетрадките били нарисувани гробове. Много гробове с кръстове върху тях. Това, което притеснява Александрина, са и странните мисли на дъщеря й, които прочела в дневниците й.

„Понеже ние нямаме култура какво представляват сектите, не съм го приела като нещо необичайно, предполагам,, че и тя не е знаела, че е нещо страшно. Каза, мамо пиша си по интернет с едно момиче от 23-то училище. Ще се срещна с нея, тя се занимава с много интересни неща, магии. Гледаше Хари Потър, нали не я ограничавам, не виждам нищо, което да става страшно с нея. Всъщност тогава това момиче започва да й влияе. Само че не разполагам с никакви доказателства и факти. В момента се води разследване срещу това момиче и още една жена".

Постепенно Александрина научила местата ,които посещавала дъщеря й, посетихме ги ние.

В местата, които посетихме, се пеят мантри, млади хора се събират и търсят „духовно спасение", изглеждат странно, четат лекции...

Тъжно е това,че млади хора променят целия си живот само от един безобиден курс по йога например.

„Елате, първо ще пеем весели мантри 1-2 часа, после ще си говорим, ще четем лекции на духовна тема. Ние сме едно духовно семейство...." Така ни посрещат в една организация в центъра на София.

И тук е моментът да кажем, че тъй като все още специалистите от Дирекцията по вероизповедания не са готови да застанат пред микрофона ни, няма да споменем от къде са тези звуци, за да сме сигурни в това, с което разполагаме като факти.

Оказа се също, че досега в България няма случай, разкрит от полицията, при който млад човек се е самоубил заради религиозно движение. Защото това е трудно за доказване, дори невъзможно за момента.

Александрина търси истината от разследващите, според нея обаче те не са си свършили работата още при първия оглед, самата тя им помага не само с информация.

„Аз по никакъв начин не мога да стигна до субекти или организации, няма как да ги осъдя. Защото в България няма такова законодателство. Няма как да докажа, че някой е въздействал на моята дъщеря да се самоубие.".

Цветина е учила в Търговско- банковата гимназия, печелила е няколко грамоти и конкурси, защото е рисувала уникално. От училището обаче не искат да си спомнят за нея, вероятно защото самоубийците не са на почит.

Всъщност Цветина не е единствената, която учи в Търговско банковата гимназия и се самоубива. Това се случва преди 6 години и с Теодора Георгиева, която малко преди да стане на 18 се хвърля от многоетажен блок. За Теодора ни разказа първо Александрина. „Била е единствено дете, много дълго чакано. Преди 6 години отива срещу техния блок и се хвърля... Била е точно на възрастта на моята дъщеря".

Бащата на Теодора Румен смята, че дъщеря му също е била увлечена по някакво религиозно движение, като всичко започва именно от гимназията и в частност от учителя по философия.

„Една единствена учебна година той е там и после изчезва. Аз исках да се срещна с него. Те казаха, че никой не знае къде е, ваканция, напуснал ли е и така се замазаха нещата..", разказва бащата.

От ръководството на училището така и не се сетиха как се казва преподавателят, който само една година остава гимназията, а договорът му за следващата не е преподписан.

„Беше млад човек и ние се зарадвахме, че на тези мизерни заплати се е съгласил да преподава", казват от училището.

Александрина Младенова продължава да търси истината за смъртта на дъщеря си. Тя стига дотам, че търси помощ от приятелката си Станислава Кьосева, която работи в Центъра за проучване на нови религиозни движения.

Тогава идва идеята за създаване на друг Център за борба със сектите, в който членуват родители, чиито деца са се самоубили, студенти, както и представителите на четирите вероизповедания.

Станислава Кьосева е жертва на секта, тя обаче успява да се измъкне. В момента има три деца и иска да помогне на хора, които са попаднали в тази ситуация или на родители като Александрина. „Те са групи от най-много 12 деца, като водачът е на тяхната възраст, за да му имат доверие децата. Той им обяснява, как имат магически способности, че са уникални и могат да променят света".

За центъра на Станислава и Александрина. Продължението на разказа на почернената майка...Тъжната история на Румен Георгиев и дъщеря му, още родители, които намериха сили да говорят... До къде стигнаха разследващите по случаите на Александрина и Румен? Колко опасни са сектите и как да предпазим децата ни и себе си? Ще понесат ли отговорност компетентните институции, за това, че някой промива мозъци, а резултатът е смърт на деца и почернени родители? Кой е учителят, преподавал философия и не само? Очаквайте отговори на всички тези въпроси в следващата част от разследването на Дарик.