Сделката по СПИН делото може да опрости дълга на Либия
Сделката по СПИН делото може да опрости дълга на Либия / netinfo

Няколко източноевропейски страни ще опростят дълга на Либия от годините на Студената война като предложение за компенсация на семействата на децата, за които се твърди, че са заразени с вируса на СПИН от пет български медицински сестри и палестински лекар, заяви адвокат на жертвите, пише “Индипендънт”.

Шестимата чуждестранни медици бяха осъдени на смърт, но либийски длъжностни лица заявиха, че постигането на споразумение може да доведе до тяхното освобождаване. Затворени от 1999 година, шестимата отричат да са заразили повече от 400 деца и заявяват, че признанията им са изтръгнати с мъчения. Експерти и учени заявиха, че децата са се заразили поради лошите хигиенни условия в болницата в Бенгази. 50 от децата вече са починали.

Върховният съд на Либия потвърди в сряда смъртните присъди за медиците при обжалването. Но това решение все още може да не влезе в сила, ако бъде отхвърлено от Върховния съдебен съвет, който ще преразгледа делото в понеделник. Той може да одобри или отхвърли присъдите, или да наложи по-леки такива.

Президентът на Асоциацията на семействата на заразените деца Идрис Лага заяви, че е било постигнато споразумение, в което влиза опрощаването на задълженията към България и няколко други източноевропейски страни. Синът на либийския лидер Муамар Кадафи Сейф ал Ислам заяви за френски вестници, че компенсации в размер на 400 млн. долара ще бъдат платени на семействата.

“Компенсациите са финансирани с международно участие под формата на опрощаване на задължения”, цитира “Фигаро” неговите думи. “Въпросните страни са България, Словакия, Хърватия и Чехия”, каза той. Споразумение по случая “все още не е постигнато” с ЕС, заяви Сейф ал Ислам. Правителствени представители от България и другите страни, включени в сделката, отричат да са изпращали пари за семействата. (БГНЕС)