/ Thinkstockphotos
Дали ще се стигне до срив в производството на какао заради климатичните промени?
За сладките изкушения на живота е необходим един незаменим компонент - какаото. Заради климатичните промени и съпътстващото ги повишаване на температурите в глобален мащаб тази суровина може да стане рядкост, предупреждават експерти.

Дали все пак става въпрос за реална опасност или за всяване на паника? Сценарият за предстоящ спад в производството на какао всъщност не е нов, пише германският „Тагесшау”. Още преди пет години учените предупредиха за слаба реколта от какаови зърна от Гана - една от основните държави, в които се отглежда това растение.

ThinkStock/Getty Images

В действителност се стигна до драстичен спад в добива - вместо 1 млн. тона, както беше планирано, фермерите в Гана получиха само 700 000 тона или 30% по-малко от очакваното. Като основна причина беше посочено изменението на климата. Валежите бяха нерегулярни - понякога много обилни, понякога оскъдни, а температурите се повишиха.

Това действа като отрова на чувствителните какаови дървета. Ако вали малко, има по-малко плодове, ако пък вали много, възникват проблеми с вредителите и плесените, заявяват от Института за изследване на какаото в Гана. Ако тази тенденция не бъде прекратена, ще дойде време, когато какаото вече няма да може да се отглежда в Гана.

През 2011 г. ООН предупреди земеделските производители, че ще трябва да се научат да управляват по-устойчиво своите насаждения, в противен случай бъдещето им ще бъде застрашено. Прогнозите не се сбъднаха - цената на какаото, която се повиши до неочаквани нива през 2015 г., отдавна падна.

ThinkStock/Getty Images

Сега учените отново бият тревога. Изследвания на Международния център за тропически земеделски култури CIAT предупреждават, че през 2050 г. в Гана и съседния Кот д'Ивоар (Бряг на слоновата кост) почти 90% от сегашните земеделски площи няма да могат да бъдат използвани. Блумбърг представя нещата още по-драматично: още през 2030 г. търсенето на какао в световен мащаб вече няма да бъде задоволено заради недостига на 2 млн. тона какао.

Това е сценарий на ужасите за всички любители на шоколада, тъй като двете западноафрикански държави, преди всичко Кот д'Ивоар, произвеждат малко над 60 % от общото количество сурово какао в света. През последните години към производителите на какао се присъединиха Индонезия, Еквадор и Бразилия. Въпреки това драстичният спад в производството в Западна Африка би трябвало да достигне застрашителни размери.

Около екватора има идеални метеорологични условия за какаовото дърво - много дъжд, висока влажност и високи температури. Евентуално глобално повишаване на температурата от 1,5 градуса би нарушило сериозно този баланс.

ThinkStock/Getty Images

Това не е единствената заплаха за какаовите насаждения. Вирусът CSSD (Cacao Swollen Shoot Disease) е заразил много дървета, особено в Гана, поради което страната ще трябва да намали ангажиментите си по доставка на какао за световния пазар. По официални данни, 16% от всички какаови дървета в Гана са заразени. Реалният брой обаче вероятно е по-висок, тъй като симптомите на заболяването стават видими само след една до три години.

Учените се опитват да предотвратят разпространението на болестта върху растенията в Кот д'Ивоар, който със своите 1,6 млн. тона годишно е най-големият производител на какао в света.

iStock/Getty Images

На борсите не се забелязва паника. Цената за тон какао е 2371 евро, което е с 27% повече от преди година. През 2015 и 2016 г. цената за тон какао достигна 2770 евро, но подобни скокове в цените на суровини не са рядкост. Това важи особено за какаото, при което, освен колебанията в метеорологичните условия, са важни и други фактори, като запасите и геополитическите рискове.

Дали ще се стигне до срив в производството на какао заради климатичните промени? Глобалното търсене на шоколадови продукти би трябвало да се увеличи в дългосрочен план, успоредно с нарастването броя на населението в света.
БГНЕС