Сбогом Чавес, вива Чависмо
Сбогом Чавес, вива Чависмо / netinfo

Венецуела почете паметта на починалия президент Уго Чавес в присъствието на 32-ма държавни и правителствени глави. Церемонията бе последвана от полагането на клетва от наследника му Николас Мадуро като изпълняващ длъжността президент. Мадуро, досегашен вицепрезидент, положи клетва пред Националното събрание в отсъствието на голяма част от опозиционните депутати, които оспориха конституционността на назначаването му на този пост. Върховният съд на страната определи в петък, че има юридически основания той да положи клетва като и.д. президент на страната и да се яви на следващите президентски избори.

По време на траурната церемония Мадуро обеща лоялност до смърт на "президент-команданте" и да продължи битката му за бедните, образованието и един по-справедлив свят" в половинчасова прочувствена реч, с която бе закрита церемонията. Той бе аплодиран от голямото множество видни венецуелци - цивилни и в униформи, както и от събраните чуждестранни ръководители около ковчега на Чавес в тържествената аула на военната академия на Каракас.

Ковчегът на Чавес бе покрит изцяло с националното знаме на страната в жълто, синьо и червено, белязано със звезди. Мадуро постави върху знамето копие на златната сабя на освободителя на Южна Америка Симон Боливар, голяма историческа реликва на вдъхновителя на "боливарианската революция". Сабята бе предадена на семейството на Чавес след церемонията. След това държавните и правителствени ръководители бяха поканени да оформят в групи почетния караул около ковчега.

Първата група бе запазена за най-близките съюзници от Латинска Америка, сред които кубинецът Раул Кастро, боливиецът Ево Моралес и еквадорецът Рафаел Кореа.

Малко по-късно от двете страни се приближиха двама от най-оспорваните съюзници на чавистския режим - президентът Александър Лукашенко от Беларус и иранецът Махмуд Ахмадинеджад. Иранският лидер изглеждаше сякаш преглъща сълзите и произнасящ молитва само с устни.

Съединените щати, любима цел на огнените дитирамби на Уго Чавес, както и европейските страни бяха представени от делегации от втори ранг. С изключение на Испания, която по протоколните изисквания изпрати престолонаследника принц Фелипе.

Сбогом Чавес вива Чависмо
netinfo

Мадуро приветства с "добре дошли" пратениците на президента Барак Обама, като отбеляза, че Венецуела иска "един свят на сътрудничество, без империи". От САЩ за траурното събитие беше дошъл и близкият приятел на Чавес Шон Пен.

Президентите на Бразилия - Дилма Русеф, и на Аржентина - Кристина Фернандес де Кирхнер, отдадоха почитта си преди началото на церемонията. Сред гостите бе и президентът на Мексико Енрике Пеня Нието.

Тленните останки на президента Чавес са почетени до този момент от два милиона привърженици, съобщиха властите. Балсамираното тяло на Уго Чавес ще бъде изложено в стъклен ковчег в бъдещия Музей на Боливарската революция, в бивша военна казарма, където поклонниците му могат да продължат култа към личността му и посмъртно.

Чавес финансираше своята популярност сред социално онеправданите хора със социалните програми, финансирани от приходите от петрола и благодарение на безкрайната си харизмата и темперамента си. Но той не успя да премахне разделението сред венецуелското общество, заклеймяването на опозицията и независимата преса, както не успя да спре недостига и нарастващата престъпност в градовете.

Изпълняващият длъжността президент на Венецуела Николас Мадуро поиска в петък от Централната избирателна комисия на Венецуела да насрочи "незабавно" нови президентски избори. Това бе заявено от Мадуро още при встъпителното обръщение пред парламента на страната.

След като премина официалната държавна церемония по прощаването с досегашния легендарен лидер на Венецуела основният лидер на венецуелската опозиция, губернаторът Енрике Каприлес, заяви в петък, че полагането на клетва от вицепрезидента Николас Мадуро за президент е "конституционна измама".

"Днес страната е в траур" и денят е обявен за неприсъствен, единствената институция, която работи е "върховният съд, за да диктува политически решения", обвини управляващите Енрике Каприлес.

"Народът не е гласувал за теб, момчето ми", каза още неуспелият кандидат за президент от 7 октомври по адрес на наследника на президента Уго Чавес. "От какво се страхуваш, Николас? Ние сме в конкуренция /.../ имаш нужда от силата на държавата, за да отидеш на избори?".

"Ние уважаваме болката на близките на президента Чавес и неговите привърженици", но "ние няма да позволим болката, която чувства нашият народ, да стане извинение /... / за злоупотреба с власт, конституционна измама", настоя Каприлес, лидер на основната опозиционна коалиция в страната. (БГНЕС)

Сбогом Чавес вива Чависмо
netinfo