САЩ: В България има проблеми с полицейски злоупотреби
САЩ: В България има проблеми с полицейски злоупотреби / cнимки: sxc.hu

Парламентарните избори в България през юли бяха приети като цяло за свободни и честни, но бяха помрачени от многобройни съобщения за купуване на гласове, както и от промени в избирателната система малко преди вота, които бяха подкрепени само от управляващата по онова време коалиция. Това пише Държавният департамент на САЩ в годишния си доклад за правата на човека в света, който бе оповестен днес и е публикуван на неговия сайт.

В документа, който разглежда ситуацията в тази област през 2009 г., се отбелязва, че цивилните власти в България в общи линии имат ефективен контрол над правоохранителните органи. Докладът обаче отбелязва няколко случая, при които служители на правоохранителните органи са действали на своя глава.

Държавният департамент на САЩ отчита проблеми със злоупотреба и малтретиране от полицаи на хора, задържани в предварителния арест. затворници и представители на малцинства. Условията в българските затвори са сурови, а представители на властите се ползват с безнаказаност, пише още в доклада. Държавният департамент споменава също така за някои ограничения за свободата на печата, дискриминация на религиозни малцинства и широко разпространена корупция в изпълнителната, законодателната и съдебната власт. Новото правителство предприеме първоначални стъпки за борба срещу корупцията и до края на годината бе постигнат напредък, отчита в същото време докладът.

Държавният департамент обаче посочва и други проблеми, сред които прибягването до насилие срещу жени и деца, неотговарящо на стандартите образование за ромски деца, сурови усилия в държавните институции за деца, трафик на хора, дискриминация на хората с увреждания и срещу малцинствени групи, пише БТА.

В документа Държавният департамент на САЩ изтъква и нарушенията на човешките права като един от основните проблеми в Афганистан и Ирак, където американските войски водят борба срещу бунтовниците, предаде АП. В текста е записано, че ситуацията по сигурността в Афганистан се е влошила значително през 2009 г., като най-потърпевши от насилието са били мирните жители. Според документа бунтовниците носят вината за нарастването на насилието в страната, една трета от чиято територия е обхваната от въоръжени действия, което пречи на правителството да защитава гражданите и да разшири властта си.

Годишният доклад засяга състоянието на човешките права в 194 държави в света. Сред държавите, най-силно критикувани от Държавния департамент за нарушения на човешките права, са Беларус, Китай, Куба, Иран, Мианма, Северна Корея, Зимбабве, Судан, Сирия и Русия.