САЩ гледат отвъд Мушараф, в случай че той падне от власт
САЩ гледат отвъд Мушараф, в случай че той падне от власт / снимка: БГНЕС

След близо двуседмичната политическа криза в Пакистан администрацията на Буш губи вяра, че пакистанския президент генерал Первез Мушараф ще оцелее на поста си, пише вестник "Ню Йорк таймс". Според вестника, който се позовава на висши представители на администрацията, във Вашинттон вече са започнали да обсъждат какво би могло да последва.

Представители на Белия дом, Държавния департамент и Пентагона се събраха на срещи, за да решат какво да бъде посланието, което заместник държавния секретар Джон Негропонте ще предаде на Мушараф (и вероятно по-важното - на пакистанските генерали) при пристигането си в Исламабад на 16 ноември. Служителите на администрацията, отбелязва всекидневникът, все още се надяват, че Негропонте може да спаси пропукалия се уговорен "брак" между Мушараф и бившия пакистански премиер Беназир Бхуто.

Но чужди дипломати в Пакистан и помощници на двамата лидери смятат, че шансовете за сделка между генерала и Бхуто се изпаряват, след като преди 11 дни Мушараф на практика обяви военно положение в страната. С всеки изминал ден все повече хора от американското управление се убеждават, че дните на Мушараф на власт са преброени и САЩ трябва да помислят за резервен план, включително за свързване с пакистански генерали.

Според участници в дискусиите във Вашингтон, посочва "Ню Йорк таймс", администрацията на Буш продължава да се отнася предпазливо към идеята за тайни сделки за определяне на следващия пакистански държавен глава. Вестникът цитира запознат с обсъжданията бивш правителствен служител, който казва, че САЩ не желаят да насърчават нов военен преврат, но наред с това започват да разбират, че Мушараф се е превърнал в част от проблема.

Промяната в гледната точка е значителна, тъй като за шест години Мушараф се опитваше да наложи за себе си образа на най-добрата алтернатива за Запада срещу евентуално завземане на Пакистан от радикалните ислямисти, коментира изданието.