Саркози: Ирландското не е призив Европа да се изгражда по различен начин
Саркози: Ирландското не е призив Европа да се изгражда по различен начин / снимка: БГНЕС

Френският президент Никола Саркози заяви, че ирландското "не" за Лисабонския договор на вчерашния референдум е призив за промяна на начина, по който се изгражда Европа, предаде ДПА.

"Много европейци не разбират как градим Европа. Затова трябва да променим начина, по който го правим", заяви Саркози пред журналисти след срещата си с американския президент Джордж Буш в Париж. Отхвърлянето на договора в Ирландия е призив да сторим повече и по-добре, допълни той.

Вчера веднага след официалните резултати от референдума в общо комюнике Саркози и германския канцлер Ангела Меркел призоваха процесът по ратификацията да продължи, припомня ДПА, цитирана от БТА. Саркози повтори това си искане и добави, че е необходимо ирландският инцидент да не се превръща в криза. Той допълни, че отрицателният вот не е улеснил задачата на предстоящото френско председателство на ЕС.

Гърция изразява своето съжаление заради отхвърлянето на Лисабонския договор и подкрепя продължаването на процеса по ратификацията му, предаде Франс прес, като се позова на дипломатически източници.

Ирландия трябва да предложи решение за изход от институционалната криза на ЕС, заяви президентът на Португалия Анибал Антониу Каваку Силва. Договорът е твърде важен за Европа и нейните граждани и ирландското правителство трябва да предложи решение за преодоляване на това затруднение, което да бъде прието от останалите 26 държави от ЕС.