Роботи, създадени да убиват
Роботи, създадени да убиват / снимкa: Reuters

Тежко въоръжени механични чудовища вършат необезпокоявано пъкленото си дело - и никой не може да ги спре. Звучи като научна фантастика, но не е. Роботите-убийци вече не са утопия.

В ново изследване, озаглавено Losing Humanity, експертите на правозащитната организация Хюмън Райтс Уоч настояват за забрана на роботите-убийци. Правозащитниците призовават всички държави да забранят "разработката, производството и мисиите на напълно автономни оръжия". Понятието "напълно автономни оръжия" се отнася до бойните роботи, които с електронния си мозък решават и действат самостоятелно. Слава Богу, засега все още не се е стигнало чак дотам. Някои държави обаче вече разработват подобни оръжия.

Бойните машини на бъдещето

Израел например. Стратезите на израелската армия вече използват безпилотни бойни машини, които могат да се приближават максимално близо до врага. А по границата с ивицата Газа патрулира един Guardium. Бойната машина е нещо средно между танк и малък джип. Тежи 1400 килограма и развива максимална скорост от 80 км/ч. Guardium е оборудван със сензори и камери. Разработен е за изпълнението на рутинни мисии, като патрули по границата, но може да реагира и при непредвидени ситуации, четем в сайта на израелския производител G-NIUM. За тези "непредвидени" ситуации роботът може да бъде въоръжен с дистанционно направлявана оръжейна система, както и с програма за разпознаване на химически оръжия. Според израелските военни Guardium е в състояние да задържи вражеските части, докато пристигне подкрепление. "Може обаче и да елиминира заплахата", четем в сайта на израелската армия.

От Хюмън Райтс Уоч предупреждават, че военните по света са на ръба на нова техническа революция. САЩ например инвестират годишно 6 милиарда долара за разработката на безпилотни оръжейни системи. От години насам американците използват безпилотни самолети, както и роботи-наблюдатели, които могат да определят точното местоположение на снайперисти например и да изпращат информацията на бойните хеликоптери. Засега повечето бойни машини се направляват дистанционно, а критичните решения в крайна сметка взима човекът.

Изтокът не изостава

Беларус не изостава от световните тенденции и отговаря с Adunok-M. Това е миниробот, снабден с картечница и гранатомет, който също се направлява дистанционно. За разлика от южнокорейския боен робот SGR-1, който действа почти самостоятелно. Разположен е по границата със Северна Корея. Посредством чувствителните си сензори той може да разпознава вражеските войници и да ги обстрелва.