Реална ли е голямата оперативна мощ на Ал Кайда?
Реална ли е голямата оперативна мощ на Ал Кайда? / снимки: BGNES

Явно отслабена след 11 септември 2001 г., Ал Кайда продължава да бъде заплаха, която се основава повече на присъствието си в медиите, какъвто беше случаят миналата седмица, отколкото на реалния си оперативен капацитет, твърдят експерти.

Ал Кайда "разполага с идентичност, която е много по-силна от всякога и това е преди всичко заради начина по който ние започнахме да говорим за нея", обясни пред АФП Тахир Абас, преподавател в Бирмингамския университет.

"Говорейки за нея, отдавайки й внимание, ние правим от нея нещо изключително и това по някакъв начин осмисля живота на хора, които имат нужда от това" и които могат след това да възразят, допълни специалистът по радикалния исляма.

Докато светът се подготвяше да отбележи шестата година от атентатите от 2001 г., в интернет се появиха много видеоклипове, показващи духовния водач на Ал Кайда. Той се подиграва със Съединените щати, заплашва да увеличи нападенията срещу американските дивизии в Ирак и възхвалява един от деветнайсетте атентатори от 11 септември.

Миналата сряда в Лондон Международният институт за стратегически изследвания огласи оценката си, че Ал Кайда е запазила своя потенциал да предприема "атентати с голям мащаб". Докладът предизвика огромни заглавия в медиите, но изводите от него не са еднозначни въпреки няколкото атентата, извършени тази седмица по света, отговорността за които беше поета от бойци на Ал Кайда в Ирак, Пакистан или в Алжир.

"Не открих нищо, което да доказва, че сме ограничили техния потенциал" да извършват атентати, заяви пред АФП Боб Айърс, експерт по въпросите за сигурността от групата за размисъл в Кралския институт за международни отношения "Чатъм хаус".

Според Петер Лер, специалист по въпросите на тероризма в университета "Сейнт Андрюс" (източна Шотландия), членовете на Ал Кайда нямат повече същия достъп до експертни оценки и организацията на терористичната мрежа не е на равнището отпреди 11 септември. " Ал Кайда няма капацитета да организира нещо много голямо в този момент", обясни той пред АФП.

Според него оттогава мнозина ислямски екстремисти са формирали джихадски клетки от "автомотивирани" аматьори, действащи под егидата на Ал Кайда.

Без достъп до "истинските специалисти на Ал Кайда, парите на Ал Кайда, логистиката и експертизата на Ал Кайда" можем със сигурност "да се обзаложим", че такива групи са обречени на провал, добави той. Например бомбите няма да експлодират, а изкупуването на големи количества от някои материали като химически продукти вече привличат вниманието на все по-бдителното общество, както и на полицията и разузнавателните служби.

Според тези експерти насилието в племенните зони в Пакистан, близо до границата с Афганистан или в Ирак, приписвано на терористичната мрежа, е по-скоро резултат на местни конфликти. Експертите са на мнение и, че Западът няма да успее да изолира медийно Ал Кайда.

"Цялата седмица беше ангажирана от Бин Ладен", посочва Боб Айърс. "Ние реагирахме на това, което той каза, а не на думите на американския президент Джордж Буш. Влизайки в новините, Бин Ладен отново взе инициативата и постави Ал Кайда в светлините на прожекторите. "Той предизвика голям страх в целия свят и в същото време изпрати много ясно послание до своите привърженици: Аз съм винаги тук и духовният водач на движението е винаги на ход", добавя експертът. "Той изпрати и послание до САЩ, казвайки: не можете да ме хванете, нали? (БТА)