Развесели се, Тайланд! Това е заповед!
Развесели се, Тайланд! Това е заповед! / БГНЕС

Военната хунта, която завзе властта в страната миналия месец, няма планове да възстанови гражданското управление в скоро време. Но тя започна официална кампания за връщане на нещо друго, от което според нея отчаяно се нуждае тази разделена държава, и то е щастие.

Проектът включва безплатни концерти, безплатна храна, съблазнителни танцьорки с предизвикателни камуфлажни къси поли, дори възможност да погалиш коне, докарани в центъра на Банкок с импровизирани конюшни и бали сено. Наподобяващите панаир прояви са замислени с цел да подготвят почвата за помирение след десетилетие на политически катаклизми и преврати.

Критици обаче изтъкват, че проектът, целящ да накара хората да се чувстват добре, се осъществява успоредно със съвсем различна кампания, ръководена от хунтата - усилия за задушаване на всякаква съпротива срещу военния преврат на 22 май, с който беше свалено правителство, избрано от мнозинство от тайландските гласоподаватели преди три години.

"Въпросът, който трябва да бъде зададен, е за чие щастие говорят те?", каза тайландският преподавател по въпросите на Югоизточна Азия в университета в Киото Павин Чачавалпонгпун, който отказва да се подчини на заповедта на хунтата да се върне у дома и да докладва на армията.

Развесели се Тайланд Това е заповед
netinfo
"Сигурен съм, че това не е щастие за тайландците, които искат гражданско правителство, чиито права бяха отнети с преврата", каза той. "Това не е реалистично. И е смешно да се вярва, че то ще създаде благоприятни условия за помирение. Това не може да се случи, докато армията тормози, преследва и задържа своите врагове", заяви Павин Чачавалпонгпун.

Превратът от миналия месец, който беше 12-ият в Тайланд от края на абсолютната монархия през 1932 година, свали гражданско правителство, обвинено в злоупотреба с власт и корупция, което беше подложено на все по-голям натиск от протестиращи, от съдилищата и накрая от армията.Хунтата казва, че трябва да възстанови реда, след като започналите преди половин година политически размирици отнеха живота на десетки хора и парализираха управлението. И настоява, че ще бъде неутрален арбитър. Но откакто завзе властта, армията изглежда продължава борбата на антиправителствените демонстранти, като очертава сходен дневен ред за преработване на конституцията и политически реформи преди изборите и като преследва политици от народното движение на "червените ризи", които се бяха зарекли да предприемат действия, ако бъде извършен преврат.

Макар че налага цензура върху обвързани с партии медии и от двете страни, хунтата започва да преследва противници и привиква стотици политици - главно такива, които са подкрепяли бившето правителство или са били сметнати за критично настроени. Тези ходове принуждават някои от най-изтъкнатите активисти и учени в страната да бягат или да се крият.

Развесели се Тайланд Това е заповед
netinfo
Заместник-говорителят на армията полковник Вирачон Сукондхапатипак каза, че суровите мерки са необходими, защото "ако оставиш хората да говорят в момента, те ще говорят с емоция, ще бъдат доста критични".

Целта на проекта, наречен от армията "Да върнем щастието на хората", е да накара хората "да се отпуснат", заяви той. "Опитваме се да създадем атмосфера за спечелване на доверие и изграждане на увереност. Това е планът", каза той. И хунтата се отнася сериозно към това.

Седмичното радиообръщение на военния лидер генерал Прают Чан-Оча сега е озаглавено "Да върнем щастието на нацията". То също така започва сега с нова песен, разпоредена от Прают и наречена "Върнете щастието в Тайланд".

На спонсорирана от хунтата проява в сряда в Банкок, представляваща отчасти концерт, отчасти уличен панаир, от военен камион, служещ като подвижна кухня, бяха поднесени хиляди безплатни "Щастливи омлети и ориз". Лекари от военна болница раздаваха безплатни лекарства и измерваха кръвно налягане. Войници, застанали в редица с щитове и боядисани лица, бяха готови за снимки тип селфи с хората.

Събитието привлече главно жители, подкрепящи завземането на властта, и се състоя на площад, където само няколко дни преди това войници в снаряжение за борба с безредици се изправиха срещу стотици демонстранти, протестиращи против хунтата. "Някои хора може да не се радват на хунтата, но трябва да приемат случващото се и да живеят в настоящето", каза 32-годишната Каняпак Дидар, която работи в авиокомпания. "Не всички могат да са доволни. Но войниците възстановяват реда . . . и е време да продължим напред", заяви тя, докато рок група на кралската тайландска армия с барабани, китари и саксофони забавляваше тълпата.

Подобни прояви се проведоха в Банкок и на други места, като включваха музика и безплатно подстригване, а има планове за още. Вирачон каза, че тези събития ще предшестват създаването на официални "помирителни центрове" във всички провинции в близките седмици. Все още се разработват точни планове, но той каза, че центровете ще дадат възможност на хората да се съберат доброволно в спокойна обстановка, за да дискутират проблемите на страната.

"Ние не налагаме щастие насила. Ние призоваваме за сътрудничество", каза Вирачон. "Вярваме, че сега е време за лекуване, и трябва взаимно да се изслушаме и да се разберем. Осъзнаваме, че обществото ни е разделено от доста време", заяви той.

Сатирична карикатура, публикувана миналата седмица в англоезичния тайландски вестник "Нейшън", представи кампанията на хунтата по следния начин: самотен демонстрант, протестиращ срещу преврата, стои пред колона от усмихнати танкове, което напомняше за емблематичната снимка от площад Тянанмън през 1989 г.; двама полицаи под прикритие натикват в таксиметров автомобил демонстрант, протестиращ против преврата, което напомняше неотдавнашен истински случай в Банкок, а усмихнат командир на танк крещи по мегафон: "Нещастието няма да бъде толерирано!" Тайланд е дълбоко разделен от около десетилетие. От едната страна са елитът, подкрепящата монархията върхушка в Банкок и Югът, които вече не могат да спечелят избори и казват, че демократичният процес е разрушен от "тиранията на мнозинството". От другата страна е едно по-бедно мнозинство, концентрирано на север и североизток, което вижда как избираните от него правителства са сваляни едно след друго - с преврати и спорни съдебни решения.

Военният лидер Прают каза, че разделението го е принудило да вземе властта миналия месец. "Ние бяхме нещастни, така че трябваше да се запитам дали можем да позволим това да продължава", заяви той.

"Опитахме всичко, за да решим проблемите с мирни средства. Нищо не беше успешно", каза той. "Това, което правим днес, е опит да върнем всичко в нормалното му състояние. Възнамеряваме да върнем щастието на всички", заяви Прают.

Източник: БТА