Ракетите Триумф срещу Пейтриът - кой ще надделее?
Ракетите Триумф срещу Пейтриът - кой ще надделее? / БГНЕС

САЩ разработват планове за глобален удар, залагайки на балистични ракети, прецизни оръжия и стратегическа авиация. Междувременно Москва се кани да снабди своите въоръжени сили и армиите на свои съюзнички със зенитни ракетни комплекси (ЗРК) С-400 "Триумф", способни да поразяват всички сегашни и перспективни средства за въздушнокосмически атаки.

Въоръжавайки руските войски с модела "Триумф", Москва е разработила и бизнес план за износ на такива системи в чужбина. Става дума за милиарди долари, твърде необходими днес на федералния бюджет. Според военнодипломатически източници на "Независимая газета", сред основните теми, разисквани по време на започналото вчера официално посещение в Русия на индийския премиер Нарендра Моди, ще бъде сключването на договор, предвиждащ на Индия да бъдат доставени пет полка (10 дивизиона) ЗРК С-400.

Най-странните имена при руските оръжия

Сделката е много вероятна, тъй като миналата седмица бе одобрена от индийската комисия по покупките за отбраната начело с ресорния министър Манохар Парикар. Както информират индийски медии, стойността на сделката може да достигне към 390 милиарда рупии (близо 5,8 милиарда долара). Някои руски медии впрочем посочват по-скромни цифри - около 2,5 милиарда долара. При всяко положение, продажбите на руски средства за ПВО и ПРО в чужбина много скоро ще представляват голям дял от военнотехническото сътрудничество на Русия с Индия и други страни. През 2014 г. оръжейният бизнес с Индия достигна почти една трета от общия обем на руското военнотехническо сътрудничество с партньори от чужбина - 4,7 милиарда долара.

Политиката на Москва в продажбите на С-400 по-рано бе различна. Доскоро върху сделките с тези ЗРК, насочени навън, тегнеше ембарго, докато с тях не бъде въоръжена руската армия. До 2020 г. се предвижда във въоръжените сили на Русия да бъдат изпратени 56 дивизиона С-400. Засега обаче Въздушнокосмическите сили са развърнали едва 25 дивизиона "Триумф". Шест от тях бяха разположени около Москва, но един дивизион бе предислоциран в Сирия и сега е в руската въздушна база Хмеймим в Латакия.

Военнополитическото ръководство на Русия явно разбира, че е от значение да разполага системи "Триумф" не само на собствена територия, но и в други региони от света - от една страна, там, където има приятелски държави, от друга - там, където са изградени военни бази на САЩ и са разположени американски средства за нанасяне на глобален удар.

Индия ще е вече третата страна, на която може в най-близко време да бъдат доставени ЗРК С-400. До момента, пишат медиите, три-четири полка такива комплекси (около 8 дивизиона) са развърнати вече в Алжир. Дали това е станало с покупки и договори, не се посочва официално. Експертите обаче смятат за твърде възможно противоракетите да са разположени в Северна Африка. Знае се още, че три полка (шест дивизиона) "Триумф" ще бъдат доставени през 2017 г. на Китай. Сделката е за над 3 милиарда долара. Чуждестранни медии писаха неведнъж, че С-400 може да купят също Иран, Египет, Сърбия и Куба.

Както информира тези дни австрийското електронно издание"Контра магацин" /Contra Magazin/, предишната версия на тази руска система за ПВО - С-300, е на въоръжение в много страни, например в Египет, Индия, Венецуела и Северна Корея. Според изданието, ако в света бъде създадена модерна мрежа за ПВО на базата на руски С-300 и "Триумф", САЩ и съюзниците им не ще могат да нанасят ефективни въздушни удари в много региони, ако използват обикновени изтребители, безпилотни самолети и ракети. Например, щом купят С-400, Иран и Индия ще поемат контрола над голям дял от въздушното пространство над Пакистан и Афганистан. "Едната мисъл за това хвърля в ужас Пентагона", пише "Контра магацин". Според анализ на австралийския изследователски център "Еър пауър Острелиа", публикуван през февруари 2009 г., С-400 далеч надминава американските системи за ПВО "Пейтриът".

"Многоканалните зенитноракетни системи са панацея срещу всички проблеми с ПВО. Затова първият въпрос на американците е дали в една или друга страна има комплекси С-300ПС или С-300ПМ, дали Русия е доставяла такива.

Страните, разполагащи с тях, могат да живеят спокойно. Ако пък липсват такива системи, американците могат всеки момент да ги ударят, защото няма как да им се отвърне", подчертава Александър Растяпин, доцент в една от катедрите на Военната академия за въздушнокосмическа отбрана "Г. К. Жуков".

Офицерът говори за С-300. А системата "Триумф" стои десеторно по-високо по тактико-технически данни. Според открита информация, Русия е приключила изпитанията на нова ракета с увеличен обсег за ЗРК С-400. С нея комплексът ще може да поразява аеродинамични цели в радиус от близо 400 километра. Може да бъдат използвани ракети от няколко типа с различна стартова маса и обсег, което дава възможност за изграждане на ешелонирана отбрана.

Очаква се Русия скоро да разшири мощностите, задействани в производството на С-400, щом построи два нови завода - "Авитек" в Кировска област и машиностроителния завод в Нижни Новгород. Те вече са почти готови; двете предприятия ще произвеждат такива ЗРК и за руските въоръжени сили, и за износ в чужбина.

Източник: БТА