Раиса Горбачова, Бетина Вулф, Бриджит Макрон и Нанси Рейгън
Раиса Горбачова, Бетина Вулф, Бриджит Макрон и Нанси Рейгън / Guliver/Getty Images
Всички говорят за нея: Бриджит Макрон. Съпругата на новоизбрания френски президент е новата в клуба на първите дами. Повод да припомним и за други прочути президентски съпруги.

Първите дами, които светът дълго ще помни (СНИМКИ)

Историята познава безчет забележителни президентски съпруги, кралици и принцеси.

Раиса Горбачова

Раиса и Михаил Горбачови
Guliver/Getty Images

Раиса Горбачова например беше същинско бижу. Последната първа дама на СССР беше високо ценена заради своята начетеност. Не обръщаше никакво внимание на големите парижки дизайнери и до последно се доверяваше на една шивачка от родината си. А това, че нейният съпруг обсъждаше с нея абсолютно всичко, включително и най-важните политически въпроси, си беше за някои направо скандално.

Нанси Рейгън

Нанси Рейгън
Guliver/Getty Images

И Нанси Рейгън се грижеше всеотдайно за своя съпруг - американския президент Роналд Рейгън. Само че с желязна ръка, което ѝ донесе прякора "Лейди Дракон". Нанси Рейгън беше консервативна до мозъка на костите си - и не оставяше нищо на случайността. Прическата, облеклото, стойката ѝ - всичко беше толкова перфектно, че на моменти изглеждаше като кукла. Но единственото, заради което тайничко ѝ се присмиваха, беше друго: увлечението ѝ по астрологията.

Бетина Вулф

Бетина Вулф
Guliver/Getty Images

И Германия е имала своята бляскава първа дама: Бетина Вулф. Тя обаче не остана дълго в двореца Белвю, тъй като заради подозрения в корупция съпругът ѝ Кристиан Вулф се задържа на президентския пост по-малко от две години - от юни 2010 до февруари 2012. Госпожа Вулф винаги изглеждаше блестящо и внесе свежест в президентството. Но притежаваше един "аксесоар", на който медиите обръщаха голямо внимание: татуировка на дясното рамо. И още нещо: Бетина Вулф инвестира много време и усилия, за да обори слуха, че някога е работила под червените фенери.

Бриджит Макрон

Бриджит Макрон
Guliver/Getty Images

От няколко седмици насам всички говорят за нея: Бриджит Макрон. Любовната история на 64-годишната бивша учителка и 39-годишния новоизбран президент на Франция обиколи света. Двамата се запознават покрай едно театрално представление в училището на Еманюел, който тогава е на 15 години. Две години по-късно младежът се премества в друга гимназия. Сбогува се с учителката си с думите: "Каквото и да правите, един ден ще се оженя за Вас".

Бриджит Макрон - новата първа дама на Франция (СНИМКИ)

Еманюел Макрон държи на думата си: през 2007 година двамата сключват брак. Бриджит, която има три деца и седем внука, преустановява преподавателската си дейност, за да подкрепя политическите амбиции на съпруга си. По време на предизборната кампания е неотлъчно до него - съветва го, организира срещите му, редактира речите му. 64-годишната Бриджит Макрон е жена със самочувствие и с чувство за хумор - и изглежда не като "притурка" към съпруга си, а като негова равностойна партньорка. В ролята си на първа дама тя иска да се застъпи най-вече за ощетените младежи в проблемните квартали на френските градове.
Deutsche Welle