Първанов: Съдбата на правителството зависи от него самото
Първанов: Съдбата на правителството зависи от него самото / netinfo

Според президента Георги Първанов съдбата на правителството зависи изключително от самото него и от работата на парламентарното мнозинство. Ако те си вършат добре работата и успеят да развият тази политика, ярко доказана, особено в последните месеци и седмици със стъпки и към бизнеса, и към отделни социални общности, то тогава мога да се ангажирам с прогноза, че правителството не просто ще изкара мандата си, но и ще го направи убедително и може да излезе с по-висок рейтинг и доверие, каза президентът Георги Първанов на пресконференция в НДК.

Според него, това не би станало, ако правителството затъне във вътрешнопартийни и вътрешнокоалиционни разпри.

Георги Първанов заяви, че отношенията му с правителството ще са работещи и коректни, нещо, което е било заложено и в предишния мандат. Не може да се смята, че заради това - както се твърдеше в цялата кампания, - че съм съпричастен към създаването на правителството, веднъж завинаги е решен въпросът за подкрепата ми, каза Първанов. Същевременно той посочи, че никой не бива да очаква, че заради рейтинг или друга причина ще води самоцелни битки с правителството. Още повече, че на мен рейтингът никак няма да ми трябва, допълни Първанов.

Голямата задача на правителството през втората половина на мандата му според Георги Първанов е да направи много по-поносима социалната цена на прехода. Разбирам, че това ще бъде много трудно, допълни той. Първата година от членството на България в ЕС ще е най-трудната както заради тежките плащания, така и заради политическите изпитания, смята Георги Първанов. Според него това е така, защото влизаме в общност, в която правилата са малко познати за политиците, гражданите и бизнеса, и на този

фон да се прави активна социална политика е голямо очакване, допълни Първанов. Той изрази увереност, че правителството ще се справи и му го пожела.

Позовавайки се на опита на свои колеги в условията на президентска република, Георги Първанов посочи, че практиката показва, че вторият мандат е по-силният, най-малкото защото той не е обременен от очаквания, и че на президента по-малко му тежи необходимостта да се съобразява с една или с друга политическа сила. Резултатът от изборите показва, че обществото има свърхочаквания към президентската институция, което прави втория мандат много по-труден, каза Георги Първанов.

Президентът ще продължи да работи за етническия модел на толерантност, който по думите му не е създаден само през последните 10-15 години. Ще продължа да работя, независимо дали г-н Доган ще бъде моят партньор, независимо дали ДПС ще представлява по-голямата част от турското малцинство в България, независимо дали аз ще бъда президент, ще продължа да работя за този модел, защото, ако някой има упреци към една или друга политическа сила, нека да го направи директно в пряка полемика, да не хвърляме вината върху етноса - това е най-опасно, каза Първанов.

Президентът изрази съжаление, че през първия му мандат му се налагало често да работи "на парче" и това е недостатък в работата на всички институции. Според Първанов липсва стратегическа визия, липсва поглед за това къде ще бъдат българите през 2015 г., има само контури и най-общи данни. В това е голямата ми амбиция: да мобилизирам експертния потенциал - от България и от чужбина,- за да разполагаме със стратегия, която да не се променя с всяко следващо правителство, каза държавният глава. Президентът изрази съжалението си, че не е успял да помогне на всички, потърсили съдействие от президентската институция

След пет години ще имам достатъчно време да помисля, имам хубава професия и семейство и със сигурност ще им се посветя, каза президентът в отговор на въпрос какво ще прави след втория си мандат.