Първанов: Българинът гласува отговорно
Първанов: Българинът гласува отговорно / netinfo

Българинът е гласувал разумно, мъдро и отговорно, въпреки че на финала на самата кампания българските избиратели чуха доста противоречиви напътствия, мнения и позиции на някои от партийните лидери. Това каза президентът Георги Първанов на пресконференция след като спечели втори мандат за президент.

Изборите приключиха и острата полемика трябва да остане назад. От този момент нататък отново подаваме ръка на всички демократични и национално отговорни партии и граждански структури за диалог и взаимодействие, каквито имахме и в първите пет години на предишния мандат, подчерта Първанов.

За постигнатите резултати Георги Първанов отбеляза, че не би звучала пресилено оценката, че става дума за безпрецедентен исторически резултат. За първи път в рамките на прехода за една седмица се получава резултат над 60 %, а още не знаем какъв ще бъде окончателният резултат, но той ще е над 70 %, поясни той. Борим се за доверието на избирателите, след като пет години сме имали възможността да пробваме вижданията си в реална, сложна, трудна политическа среда, в която сме преодолявали изпитанията заедно с институциите, партиите, българските граждани.

Постигнатият резултат е и вид оценка за личностното ни присъствие с Ангел Марин, но определено смятам, че това е оценка за политиката, която сме провеждали. Не толкова за кампанията, колкото за принципите и за политиката, подчерта държавният глава.

В началото на изказването си Първанов благодари на онези, които дадоха тази внушителна подкрепа, изрази уважение и към онези, които подкрепиха другия кандидат, както и към тези, които и този път не упражниха своето право на вот. Няма да спра да изразявам своята благодарност към националния инициативен комитет, стотиците граждански комитети, ръководствата на партиите, които мощно, всеотдайно и искрено подкрепиха нашата президентска двойка с г-н Марин, каза Първанов.

Вицепрезидентът Ангел Марин, началникът на предизборния щаб ген. Никола Колев, Стефан Данаилов, председател на Инициативния комитет бяха до Първанов на първата му пресконференция.