Путин прави опит да предначертае руското бъдеще на предстоящите избори
Путин прави опит да предначертае руското бъдеще на предстоящите избори / netinfo

Партията, която е на път да спечели голямо мнозинство на парламентарните избори в Русия следващия месец, е свела централната си идея до две думи: Владимир Путин.

Програмата на "Единна Русия" се нарича "Планът Путин", популярният руски президент е на първо място в партийната листа, а името и снимката му са на всички материали за кампанията.

Но козът "Путин" е нещо повече от трик за печелене на гласове. Пред "Единна Русия" е поставена задачата на изборите на 2 декември да се погрижи 55-годишният лидер да запази някаква власт или влияние, след като се оттегли от президентския пост следващата година.

Водачите на партията не крият това.

"Посредством изборите трябва да запазим статута на Владимир Путин като национален лидер - те са общонароден референдум в негова подкрепа", каза този месец ръководителят на партията Борис Гризлов. "Ролята на Владимир Путин като лидер ще бъде напълно гарантирана от партията и нейното парламентарно мнозинство".

Путин трябва да се оттегли от президентския пост, защото наближава края на втория му последователен мандат, което е максимумът, позволен от Конституцията. Той ясно даде да се разбере, че възнамерява да остане политически играч.

Не е толкова ясно как ще постигне това, но голямата победа на "Единна Русия"
Путин прави опит да предначертае руското бъдеще на предстоящите избори
netinfo
на парламентарните избори е съществена част от стратегията му за постигане на тази цел, твърдят анализаторите.

Ето какви са вариантите:

- Голяма победа на "Единна Русия" ще обвърже наследника на Путин с неговата програма. Той вече заяви, че подобен успех ще му даде "моралното право" да запази контрол над следващото правителство.

- Путин би могъл да стане водач на партията или министър-председател при следващия президент. Законодателите утвърждават премиерите, така че силна база в парламента ще бъде от съществено значение.

- Някои анализатори смятат, че разполагайки с достатъчно места в парламента, "Единна Русия" може да прокара конституционни промени. Те може да включват мерки за отслабване властта на следващия президент и засилване ролята на Путин.

Манифестът от 2705 думи на "Единна Русия" - "Планът Путин: достойно бъдеще за една велика страна", е сбор от речи на президента и според партията се стреми да продължи неговата политика.

"Планът Путин определя насоките на бъдещото развитие на Русия", се казва в манифеста. "Страната има национален лидер - президентът Владимир Путин. Нашата стратегическа цел е изграждането на Русия като велика сила."

"Единна Русия" твърди, че планира да използва бързия икономически растеж на страната за подобряване на жизнения стандарт и пенсиите, повишаване на раждаемостта и укрепване на армията - все политиката на Путин.

Това изглежда намира отклик сред избирателите. Според проучванията на общественото мнение "Единна Русия" ще спечели над 60 процента от гласовете на 2 декември, а най-близките им съперници, комунистите, ще получат под 10 на сто.

Но опонентите твърдят, че партията и нейният план са фалшиви.

"Единна Русия" няма идеология, няма план Путин, това е просто мит, клише, чиста
Путин прави опит да предначертае руското бъдеще на предстоящите избори
netinfo
пропаганда", заяви пред Ройтерс лидерът на Комунистическата партия Генадий Зюганов. "Единна Русия" не може да съществува без Путин. Те се опитват да създадат нова версия на съветската комунистическа партия и ако получат мнозинство, ще се опитат те да сформират правителството и те да определят кандидатите за президент".

Опозиционни лидери казват още, че партията е под натиск от Кремъл да постигне резултат, равностоен на върховото постижение на Путин от 71,3 процента на президентските избори през 2004 г., защото по-малък процент ще изглежда като спад на подкрепата за него.

Това може да се окаже трудно. Според анализаторите много от поддръжниците му може да си останат у дома, защото победата е предрешена.

Самият Путин изглежда се чувства неловко да се свързва с партията. Този месец той заяви, че някои от членовете й са "негодници".

Анализаторите смятат, че Путин все още може да възприеме друга стратегия за запазване на влиянието си, която да не включва "Единна Русия".

"Путин е националният лидер и ще остане такъв и след изборите, само че не разбирам как", заяви Владимир Семаго, който обяви, че ще напусне парламента след изборите и ще се премести да живее в чужбина. "Путин може да съществува без "Единна Русия", но не съм сигурен в обратното." (БТА)