Протестите в България отекнаха и в световните медии
Протестите в България отекнаха и в световните медии / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Всички световни информационни агенция и издания, които имат кореспонденти в София, съобщават за многохилядните протести залели България. Информационните агенции и изданията обръщат внимание на масовото участие на гражданите и усилването на протестите, които продължават повече от седмица.

Всички съобщават, че основната причина за масовите демонстрации са необичайно високите сметки за тока, които са два пъти по-високи, отколкото за същия период на миналата година. Тези сметки са непосилни за хората, чиито доходи са най-ниските в ЕС, уточняват те.

Световните медии обръщат внимание на факта, че в столицата гражданите са замеряли с яйца, домати, камъни и бутилки сградата на парламента, а също така, че се е стигнало до сблъсъци с полицията.

„Имаше насилие в София, където полицията изнемогваше да пази демонстрантите далеч от обществените сгради, но засега няма информация за ранени. Големи части от центъра на града останаха блокирани за часове. Подобни сцени имаше и в други градове из страната, а на някои места временно бе блокиран трафика на големи магистрали”, се посочва в кореспонденцията на Асошейтед прес.

Би Би Си съобщава, че по време на демонстрациите гражданите не само са изгаряли своите сметки за ток, но и са късали на парчета портрети с лика на Борисов. „Хиляди протестиращи българи замеряха правителствените сгради с яйца и домати, протестирайки срещу растящите цени на тока и отоплението. Демонстрантите скандираха „Мафия” и „Оставка”. В София те също така публично горяха сметките си за ток. Гражданите настояваха да се анулират договорите с основните доставчици на електроенергия на българския пазар - чешките компании ЧЕЗ и Електро-про, а също така с австрийската ЕВН”, акцентира Би Би Си.

Ройтерс обръща внимание на все по-усилващия се натиск и топящата се подкрепа за правителството на Бойко Борисов и неговата партия ГЕРБ. Протестиращите скандират „Всеки ден ще е така до победата”, блокирайки градските центрове и искайки оставката на правителството и ренационализацията на електроразпределителните дружества.

Цените на електроенергията са политически чувствителни в най-бедната членка на Европейския съюз, тъй като сметките за ток поглъщат голяма част от доходите на гражданите, особено през зимата. Демонстрантите замеряха с яйца, бутилки и плодове, горяха своите сметки за ток и нападаха офисите на енергийните фирми в пет града. Над 2000 души са блокирали магистралата за Гърция в близост до южния град Дупница, посочва агенцията.

Въпреки че българите се радваха на относителна икономическа стабилност, след като избухна световната икономическа криза, те имат най-ниския жизнен стандарт в сравнение с останалите страни от ЕС. Средната месечна заплата е около 400 евро, много далеч от европейската, а месечната пенсия - 176 долара, коментира още Ройтерс.

Протестите в България отекнаха и в световните медии
netinfo


Подкрепата за управляващата партия на премиера Бойко Борисов е спаднала през февруари до 22,6% от 23,8% месец по-рано. Този спад на доверието се дължи на забавените реформи, ниските доходи и ширещата се корупция, подчертава още Ройтерс. Безработицата е достигнала 10-месечния си връх.

„Десетки хиляди българи протестират в повече от 20 града на страната срещу високите сметки за ток, усилвайки натиска срещу правителството след седмица на устойчиви демонстрации. Подкрепата за управляващата партия на премиера Бойко Борисов е спаднала през февруари до 22,6% от 23,8% месец по-рано. Този спад на доверието се дължи на забавените реформи, ниските доходи и ширещата се корупция. Безработицата е достигнала 10-месечния си връх”, подчертава Ройтерс.

Хиляди българи замеряха полицията с бутилки и камъни, съобщава „Российская газета”. „В София, а също така в редица големи градове на страната, се състояха многохилядни демонстрации на граждани, недоволни от високите цени на комуналните услуги. Многохилядният митинг прерасна в сблъсъци с полицията, след което тя блокира пътя към офиса на една от електроразпределителните компании. Протестиращите започнаха да замерят полицията с бутилки и камъни. По данни на МВР няма задържани граждани”, пише изданието.

„Российская газета” допълва, че организаторите на протестите са поискали оставката на правителството.

Протестите в България отекнаха и в световните медии
netinfo

Хиляди българи в десетки градове на страната протестират срещу изключително високите януарски сметки за ток в най-бедната европейска страна, съобщава EUbusiness.

В столицата София около 3000 души скандираха „Мафия” и „Оставка” пред Министерството на икономиката и енергетиката и пред парламента. Те носеха плакати, на които беше написано „Електричество + безработица = геноцид”.

Местните медии съобщават за демонстрации в дузина други градове, включително морския курортен град Варна, където над 5000 участваха в шествие. Едноседмичните протести набират инерция с всеки изминал ден, тъй като демонстранти протестират срещу сметките за ток, които са многократно завишени.

При минимална работна заплата от 260 лева българите купуват 10 пъти по-малко електроенергия, отколкото в други далеч по-богати европейски страни, пише още изданието. (БГНЕС)