Промени в закона ще отделят лечителите от шарлатаните
Промени в закона ще отделят лечителите от шарлатаните / снимка: sxc.hu
Промени в закона ще отделят лечителите от шарлатаните
33659
Промени в закона ще отделят лечителите от шарлатаните
  • Промени в закона ще отделят лечителите от шарлатаните

От сдружението на природолечителите се заканиха да сезират ЕК, ако до два месеца здравното министерство не започне да разглежда готвените промени в закона за здравето в областта на алтернативната медицина. Лечителите обясниха, че спешното приемане на промените е важно, защото чрез него ще се въведе задължително медицинско обучение за всички, които искат да практикуват неконвенционална медицина. Освен това се предвижда и повишаване на глобите за всички природолечители, които не са регистрирали в регионалните центрове по здравеопазване. Специалистите очакват така да намалее броят на шарлатаните и телевизионните врачки. Регулативните промени са изготвени от експертна работна група и предстои разглеждането им на ведомствено равнище.

Анкета на Дарик показа, че хората често са скептични към нетрадиционната медицина и повечето предпочитат да се обърнат към лекар, когато имат проблем.

Това недоверие е напълно основателно, защото в закона за здравето все още няма регламентирани начини, по които да се различават истинските природолечители от шарлатаните и нерегистрираните телевизионни врачки. Около това мнение се обединиха от Сдружението на природолечители в България и настояха за незабавно започване на разглеждането на готвените промени в закона. Ето какво каза председателят на сдружението Зофия Шчербак:

Боря се за законова рамка, да има утвърждаване на тези лечители, които имат качества и за отхвърляне на тези, които се правят на лечители и причиняват зло на хората. Нека има гадателки, да си имат сдружение, асоциация, която да ги контролира. Но когато говорим за здравеопазване, трябва абсолютно да се прилага медицински контрол. В изискванията на закона трябва да залегне лечителят без медицинско образование трябва да завърши курс, да има обучение и да удостовери, че има постижения в областта на лечението. Има чакраджии, има биоенерготерапевти..., но имат резултати. Нека комисията по здравеопазване да контролира тези хора, да ги обучи. Да се направи един център, министерството ще ги контролира и да дават отчети пред него за постигнати резултати.

Поставихте срок от два месеца, за да започнат да се разглеждат тези промени в закона и какво ще се случи, ако не го спазят от здравното министерство.

Понеже се боря като лечител от пет години за осъществяване на това. През 2005 година, когато е приет този закон, нямаше наредба и всъщност за тези пет години този закон не е действителен за алтернативна медицина няма наредба.

Казвате, че ЕС също изисква. Ако това не се случи, вие ще сезирате комисията ли?

И задължава всички страна членки неконвенционалният метод на лечение да се упражнява законово. В България има прилагане на неконванционален метод на лечение от шарлатани, гледачки, врачки, които развалят и правят магии. Ако такава баячка докаже своите качества пред комисия в министерство на здравеопазването, тя ще бъде признато лице. И освен това трябва да мине обучение. Най-малко три или четири месеца курс по физиология и анатомия, за да има знания. След това да получи удостоверение за лечение и да продължи да бъде под наблюдение, като на всеки три месеца дава отчет пред министерството на здравеопазването.

Илияна Янева от центъра по опазване на общественото здраве към министерството също е участвала в изготвянето на проектоизмененията в закона за алтернативната медицина. Ето какво обясни тя за новостите, които се предвиждат:

Задължително обучение по прилагането на отделните неконвенционални методи, каквото сега липсва. Сега всеки може да прилага хомеопатия или акопунктура, без да се изисква задължително обучение. Изискване е лицето да не е осъждано, да бъде магистър по медицина, дентална медицина или фармация или да има някаква квалификация по направление здравни грижи или ако няма медицинско образование, да премине такова в рамките на четири семестъра във висше медицинско училище. Но наредбата за обучение на лицата без медицинско образование не е излязла.

Кога очаквате това да се случи?

В близко време предстои. Не мога да се ангажирам с време, но предстои обсъждането. Регистрацията е абсолютно задължителна Лицето отива в РЦЗ и се регистрира, като посочва изброените в глава шеста методи. Може да упражнява приложение на нелекарствени продукти от органичен произход, растения, пчелни продукти; използване на нелекарствени продукти от минерален произход, акопунктура и акопресура, диетика, ирисови, аурикуларни и пулсови методи на изследване и за да прилагат тези методи не им се изисква никакъв документ, че са преминали обучение в момента. С изключение на хомеопатията - тя е приоритет на магистрите по медицина и дентална медицина. Колко лечители има не мога да кажа, но на базата на данните в интернет на страниците на РЦЗ-тата в страната към месец май в 19 РЦЗ-та има регистрирани мисля 166 лица, упражняващи неконвенционална медицина. По-голямата част от тях са лекари. Другите са магистри по фармация, медицински сестри. Реклами за лечители вървят както в електронни медии, така и във вестниците, от което идвам до извода, че те или не познават закона или не се притесняват от това, че работят извън закона. Санкции има и сега. Глобата е от 500 до 1500 лв. при открито нарушение за упражняването на неконвенционалните методи. В проекта тези санкции са завишени някъде около четири-пет пъти да кажем, че ще се увеличи глобата.

Д-р Валери Бельов е работил дълги години в сектора за етномедицина към Центъра за опазване на общественото здраве. По време на работата си там той ежедневно се е сблъсквал с примери на хора, които са били измамени от псевдолечители и шарлатани. Ето какво каза той:

Проблемите винаги са идвали от страна на пациентите, потърпевши от намесата на хора, които нямат медицинско образование и са прилагали някакви методи. Това са много стари неща. Даже аз съм бил свидетел по дела, които преди години бяха свързани с човек от Перник с така наречените рапии, който беше правил при дете с ДЦП вагинални масажи с цел да се оправят нещата, пари са плащани и в крайна сметка ние като лекари знаем, че това е едно тежко заболяване, което не може в некакъв случай по този начин да се прави. Но хората в надеждата да се намери някакъв лек отиват къде ли не. Не бива да обвиняваме хората за това, по-скоро ние трябва да изградим стройна система, която да въведе ред в начина и кои средства и методики на алтернативната медицина ще се използват, които да се узаконят и да се използват от компетентни хора.