Продължават да режат главите ни за парно. И за без парно!
Продължават да режат главите ни за парно. И за без парно! / netinfo

Да плащам за парно, без да съм го ползвал?! Безумие. И не просто без да съм го ползвал, ами дори и със свалени радиатори, затапени тръби и декларация, че се отказвам да бъда абонат на „Топлофикация-София” пак няма спасение – трябва да плащам. Така ме задължава монополистът на парното, опирайки се на гърба на някакви промени в някакви наредби. Промени, направени с една-единствена цел – да се изтормози до краен предел абонатът.

Казано по разбираемо – това е рекет, узаконен с нормативен акт. Но пак си е изнудване, както и да го погледнем. И се прави, защото десетки, направо хиляди абонати се отказаха от топло в дома си в последните години и сега със заплахи с високи сметки за ползване на нищо се цели хората отново да монтират радиатори. Така било по-добре според хората, наричащи се експерти. Е да, ама когато имах радиатори те не се загряваха напълно, въпреки че пусках регулатора отворен на максимум. Имах топломери, които наужким отчитаха колко топло е било в апартамента ми. И въпреки това сметките, които ми пращаха от „Топлофикация” и вързаните за тях фирми - топлинни счетоводители бяха такива, че да пиеш успокоителни.

Парадокс, какъвто няма в друга страна – в общата абонатна станция да се подава кофа топлина, в моя апартамент да идва една мъничка част от тази кофа и накрая да я плащам всъщност цялата. Направо е умопомрачително. Още по-неразбираемо за здравия разум /ясно е, че нямам предвид специалистите от „Топлофикация” и топлинните фирми/ е да ми искат и сега пари, когато не ползвам услугата парно с аргумента, че сградната инсталация минавала през апартамента ми.

Ало, „Топлофикация”, тръбите ви минават през моя апартамент, през моята частна собственост. Значи искам наем от вас, в противен случай елате и си изместете инсталацията отвън на блока или откъде си искате. Може би не разсъждавам правилно, но кажете ми в коя нормална държава поданиците й са подложени на подобно изнудване – да плащат за услуга, която не ползват.

Ами то по тая логика да започнем да плащаме част от цената на билетчето за градския транспорт и когато не се качваме в рейс, трамвай или тролей; да взема да мина при фризьорката, която ме постригва и да й оставя част от сумата за подстрижка, тъй като няма да се подстригвам сега, но все пак съм ползвател на услугите й; да мина довечера и през кварталния магазин и да платя част от хляба, само защото принципно си купувам хляб...

А някой някога беше казал или написал, че за цивилизоваността на една държава се съди по грижите й за нейните граждани. Едва ли се има предвид "грижите" покрай парното.