Признанията на Сейф ал Ислам, че българските медици са били изтезавани
Признанията на Сейф ал Ислам, че българските медици са били изтезавани / netinfo
Признанията на сина на Муамар Кадафи - Сейф ал Ислам, пред телевизия "Ал Джазира", че българските медицински сестри и палестинският лекар са били подложени на мъчения е сред актуалните теми за немалко чуждестранни издания.

От освобождаването си на 24 юли българските медици не спират да разказват за нечовешките условия, при които са били поставени, и изтезанията, които са изтърпели. Сега синът на полковник Кадафи потвърждава техните твърдения, пише френския "Либерасион". Позовавайки се на световните агенции, за интервюто съобщават френските "Монд", "Екпрес" и "Трибюн". Темата присъства също в британския "Гардиън", във вестник "Интернешънъл хералд трибюн", американските "Ню Йорк таймс", "Ю Ес Ей тудей" и "Вашингтон пост".

Всички те цитират думите на Сейф ал Ислам, че шестимата медици са измъчвани с електричество и са били заплашвани, че членове на семействата им също могат да пострадат. Синът на Кадафи обаче отрече някои от обвиненията на доктор Ашраф ал Хаджудж, отбелязват изданията.

Най-големият син на Кадафи често действа като "пи ар" и дипломатически говорител на баща си. Твърди се, че е съдействал в преговорите със Запада, убеждавайки и полковник Кадафи да се откаже от либийските ядрени амбиции, а също, че е изиграл определена роля в аранжирането на сделката за освобождаването на българските медици, посочва "Вашингтон пост". С изказването си за мъченията Кадафи младши за втори път представи спорни подробности по случая, коментира вестникът.

Няколко дни след като Триполи предаде на представители на ЕС и Франция медиците, които се върнаха в родината си, Сейф ал Ислам каза пред френския в. "Монд", че френското правителство е одобрило сделка за продажба на противотанкови ракети на стойност 230 млн. долара на Либия, отчасти в резултат от освобождаването на медицинските сестри и лекаря, припомня "Вашингтон пост" /БТА/