Присъдата срещу българките– пречка за нормални либийско-американски отношения
Присъдата срещу българките– пречка за нормални либийско-американски отношения / netinfo

Италианската информационна агенция „Велино” излъчи в специализираната си дипломатическа емисия информация, озаглавена "Либия работи задкулисно за пълна нормализация на отношенията със САЩ".

Либия се опитва да съкрати сроковете за пълното нормализиране на дипломатическите отношения със Съединените щати. Миналата седмица либийският секретар по американските въпроси Ахмед Саид Фитури беше във Вашингтон на най-високопоставеното посещение на представител на Триполи, откакто през 2003 г. Муамар Кадафи обяви, че се отказва от ядрените си амбиции и откри пътя към

размразяване на отношенията със Запада. Вашингтон и Триполи възстановиха дипломатическите си отношения и за петролните компании на САЩ текнаха първите договори, се посочва в информацията.

Фитури изрази пожеланието "много, много скоро" да бъде назначен американски посланик в Либия и да се състои посещение в Триполи на държавния секретар на САЩ Кондълиза Райс. Вече се проучва къде ще се издигне новото американско посолство, тъй като в момента една дипломатическа делегация на САЩ е настанена в новия хотел "Коринтия Баб Африка", пише агенцията.

Остава обаче пречката с правата на човека. Много противници на Кадафи са в затвора. ЕС и САЩ критикуват начина, по който е воден съдебният процес, довел до осъждането на смърт на петте български медицински сестри по обвинение, че са заразили с вируса на СПИН 426 деца в Бенгази. Евентуално смекчаване на наказанието, съпроводено с хуманитарно решение на казуса, би представлявало решаваща стъпка. От либийска страна се настоява за отменяне на все още действащите американски санкции и облекчаване на процедурата за издаване на визи за САЩ, която е много стриктна.

Триполи залага и на културната карта. Фитури е посетил Мичиганския университет, където е поставил въпроса за приемане на програми за обмен на студенти между двете страни, изтъква в заключение агенция „Велино”.(БТА)