Присъда под натиск = смешен съд
Присъда под натиск = смешен съд / снимка: БГНЕС

Почти година след като Окръжният съд в Бургас постанови условна присъда за Максим Ставийски, осем месеца след като Апелативният в морския град я потвърди, малко повече от два месеца след като Върховният съд върна делото за преразглеждане – бургаските магистрати решиха, че световният шампион все пак ще лежи ефективно. Той получи две години и половина при първоначален лек режим. Присъдата, съвсем естествено, ще бъде обжалвана от защитата на Ставийски, после пак ще чакаме окончателното решение, но колкото и време да мине, почти сигурно е, че на спортиста няма да му се размине, ама в кавички.

Няма да му се размине първоначалният лек режим, който е възможно с времето да премине в постоянен такъв. Заради него Ставийски няма да бъде в килия, а в затворническо общежитие. Заради добро поведение сигурно ще го пускат съботите и неделите, а пък заради други добри дела може би в един момент дори ще му намалят присъдата и ще излезе по-рано от предвиденото.

Да ви призная, малко ме съмнява тази ефективна присъда на Бургаския апелативен съд. Ако той преди осем месеца беше убеден в това, че по делото „Ставийски" условната присъда е достатъчна, то какво е убедило магистратите 243 дни по-късно, че тези две години и половина трябва да се излежат ефективно. Все си мисля, че и през май 2008, и през януари 2009 Ставийски е еднакво виновен за това, което е направил. Карал е пил, шофирал е огромния си джип със скорост в пъти над допустимата, убил е момче и е пратил момиче в кома - факти, които не могат да се променят във времето и не могат да се тълкуват по различен начин.

Мястото на Максим Ставийски е в затвора – за мен спор в това отношение няма. Само че не е хубаво, когато решението за неговото пребиваване там или около него се взима под някакъв натиск, пък бил той и медиен. Представям си следния разговор между съдиите: „Ние хубаво го осъдихме условно, ама гледайте какво стана в обществото. Медиите и те ни разкъсват. Я да вземем да променим присъдата на ефективна щом пък толкова искат и им е наложително".

Не разбирам много от съдебна система, ама май на нашата нещо й е сбъркано. Или поне на Бургаския апелативен съд, който първо осъжда Ставийски условно, заради самия него, а после го праща да лежи ефективно заради обществения натиск.