Прегръщайте се всеки ден!
Прегръщайте се всеки ден! / www.sxc.hu

По пътя към щастието всеки един от нас търси близостта на ближния. Дали ще е леко потупване по рамото, мила прегръдка или топла целувка по бузата - всички тези малки жестове са израз на симпатия.

Вербалните начини за поздравяване и сбогуване са много. Те често се допълват с елементи от невербалната комуникация - ръкостискане, целуване на ръка, кимване, прегръщане, размяна на целувка или две, а защо не и три. В някои кътчета по света хората се поздравяват като потриват нослета или се покланят един на друг.

Въпрос на възпитание и култура

Например целувките по двете бузи са един световно признат начин за поздравяване и сбогуване. Целувки се разменят както в Берлин, Лондон и Ню Йорк, така и в София, Белград и Москва.  При тях се докосват бузите на другия човек - леко и почти ритуално. По-елегантна и непредсказуема може да бъде целувката само по едната буза. Тя представлява по-интимен допир с човека. Но и двете форми на поздрав имат едно общо послание - те изразяват близост, но без голям физически контакт.

Допирът вмъква една съвсем различна нотка в поздрава. Една прегръдка изразява много по-голяма близост и чрез нея се обменя не само физическа, но и душевна топлина. Прегръдката може да помогне в стресов ден, да смекчи тежка болка, дори да е „изгряващата светлина в тунела" за депресиран човек.

Прегръдките - лек за душата

Изследвания показват, че разменянето на няколко прегръдки на ден може да ни помогне да се почувстваме по-щастливи. Причината за това не се крие в самото докосване, а в близостта на ближния, аромата на тялото, мекотата на кожата, нежната съпровождаща въздишка.

Но как се стига до момента на прегръдката? Една случайна среща е най-обикновеният повод, а и възможност, която не бива да се изпуска. По време на разговор или при разходка, прегръдката може да се превърне в моментно щастие, особено ако е придружена от мила дума.

Щастие... та нали всички ние се стремим към това незабравимо усещане, което ни казва, че животът е прекрасен и че не сме сами на този свят. Така че, усмихвайте се, радвайте се на живота, разменяйте си целувки и използвайте всеки един удобен момент, за да прегърнете някого.