Предупреждения за трудна година белязаха новогодишните тържества
Предупреждения за трудна година белязаха новогодишните тържества / снимки: БГНЕС

С пищни тържества и спектакли с фойерверки милиони жители на планетата се опитаха да забравят тежката от финансова гледна точка 2008 г., пише АФП. В много точки на света хиляди излязоха на улицата, за да се повеселят, на фона на предупрежденията на водещи политици, че Новата 2009 г. също ще бъде много тежка. На други места новогодишните тържества минаха под знака на скръбта, породена от случили се там големи атентати или природни бедствия през 2008 г.

Трагични инциденти имаше и в самата новогодишна нощ.

И всичко това се случваше на фона на продължаващия конфликт в Ивицата Газа, където Израел и тази нощ бомбардира обекти на Хамас, сред които и една джамия и правителствени сгради в град Газа.

В Сидни, в Австралия рекорден брой, 1,5 млн. души се събраха в горещата лятна нощ в района на моста Хабрър, за да гледат 12-минутното шоу с фойерверки. За незабравимия спектакъл бяха използвани 5000 тона пиротехника на стойност пет милиона долара. Смаяното множество наблюдаваше с чаши шампанско в ръка как над града се редуваха над 100 000 пиротехнически ефекта. В небето над Сидни се появиха огнена колесница, букети с цветя, сливащи се в огромно слънце. Според експерти това е било най-хубавото пиротехническо шоу в света за тази Нова година.

В Индия, чиято финансова столица Мумбай беше белязана от терористични нападения, отнели живота на над 170 души в края на ноември, тържествата в по-големите градове преминаха при засилени мерки за сигурност.

В Китай, преживял през изминалата година катастрофалния трус в Съчуан, отнел живота на 87 000 души, тържествата бяха доста сдържани. Китайците пестят сили за китайската лунна Нова година, която ще бъде в края на януари и която също се очертава да бъде доста сдържано посрещната по призив на Китайската комунистическа партия.

В Тайланд празненствата бяха помрачени от трагедия, разиграла се в един от най-посещаваните клубове в столицата Сантика клуб, в центъра на Банкок. При пожар там, предизвикан вероятно от пиротехническо шоу, в новогодишната нощ загинаха 59 души. 212 бяха ранени. След убитите имало и доста чужденци от Австрия, Непал и Япония. Сред ранените имало хора от Австралия, Непал, Япония и Холандия.

Радостта от настъпването на Новата година беше помрачена и във Филипините. Граната избухна на централен площад в град Хенерал Сантос, на 1000 км южно от столицата Манила, и рани 25 души, събрали се там да празнуват. Засега не е известно кой стои зад нападението.

В Северна Корея три водещи държавни всекидневника отбелязаха настъпването на Новата година, като публикуваха изявление на правителството. В него почти не се критикува политиката на САЩ, което досега не се е случвало, подновява се обещанието на Пхенян, че ще се откаже напълно от ядрената си програма и се твърди, че Северна Корея ще работи за укрепване на въоръжените си сили.

В много страни от арабския свят тържествата за Нова година бяха отменени в знак на солидарност с трагедията на палестинците от Ивицата Газа, подложени вече шести ден на израелски въздушен обстрел. Концерти, развлекателни телевизионни програми, галавечери бяха отменени в Египет, Мароко, Йордания, Бахрейн, Сирия, Дубай. Палестинският президент Махмуд Абас нареди в нито един град на Западния бряг да не се отбелязва настъпването на Новата година. Кметството на Витлеем, на Западния бряг, изгаси в знак на съпричастност със съдбата на палестинците от Газа, светлините на Коледната елха, издигаща се в центъра на града.

Съпричастност с палестинците се усети и в Атина, където по-пищните тържества бяха отменени от кмета на столицата Никитас Какламанис. Сдържаното тържество на площад Синтагма обаче беше помрачено от протест на 200 души, които изгориха знамената на САЩ и на Израел и скандираха антиизраелски лозунги. Тържествата в Гърция бяха помрачени и от нападения със самоделни запалителни устройства срещу банки в Атина и в Солун и от сблъсъци на младежи и полиция във Солун.

В останалите части на Европа в тържествата също се долавяше нотка сдържаност. Изключение правеха тези в Лондон и Берлин.

В британската столица около 700 000 души се събраха при минусови температури по бреговете на река Темза, за да гледат традиционното шоу с фойерверки. Приказният спектакъл, озаглавен "Огнен фестивал", продължи 10 минути и струваше на властите 500 000 лири. Изобилието на светлини и тази година по традиция се изля от прочутото Лондонско око. Тържеството беше охранявано от 3300 полицаи.

В Испания на площад Пуерта дел Сол в Мадрид хиляди испанци по традиция се стекоха да отпразнуват заедно настъпването на Новата година.

В Париж 550 000 души излязоха с бутилки шампанско в ръка на прочутия булевард Шан-з-елизе, за да вдигнат тост за Новата година. Тържеството протече в доста по-сдържана атмосфера за разлика от предходните години и на фона на прогнозите на френския президент Никола Саркози, че тази година ще бъде тежка за Франция.

Подобни прогнози отправиха в новогодишните си послания и британският премиер Гордън Браун, руският президент Дмитрий Медведев, президентите на Грузия и на Украйна, Михаил Саакашвили и Виктор Юшченко, президентът на Беларус Александър Лукашенко и президентът на Естония Тоомас Хендрик Илвес. Всички те обаче изразиха увереност, че техните народи ще имат необходимата сила на духа, за да се справят с проблемите през 2009 г.

В Полша много поляци посрещнаха Нова година на открито на балове, организирани в по-големите полски градове. Сто хиляди поляци празнува в центъра на Варшава. Над 100 000 се събраха на Площада на Стария пазар в Краков, за да отбележат идването на 2009 г.

В Чехия тържествата бяха белязани и от друг повод на радост – днес Прага поема за шест месеца ротационното председателство на ЕС. Това беше отбелязано по оригинален начин. Точно в полунощ огромният метроном на хълма Летна, издигащ се над центъра на Прага, беше осветен в цветовете на ЕС. Запали го с дистанционно управление чешкият вицепремиер Алексанър Вондра.

В Германия с 15-минутно шоу с фойерверки и дискотека под открито небе Берлин отбелязва настъпването на Нова година. 15-минутният зрелищен спектакъл се наричаше "Огненият спектакъл". Наблюдаваха го около милион души, специално събрали се на определено за целта място между Бранденбургската врата и Колоната на победата. Десетки хиляди души имаше също на булевардите Унтер ден Линден, Фридрихщрасе, на площадите Александерплац, пред сградата на парламента и пред централната берлинска железопътна гара. След края на шоуто с фойерверки, в което беше използвана пиротехника с общо тегло от един тон, центърът на Берлин се превърна в огромна дискотека на открито. В шоуто участват десетки немски и чужди изпълнители. Празникът ще продължи до изгрев слънце.

Тази година Германия чества няколко кръгли годишнини – 20-ата година от падането на Берлинската стена, 60-ия рожен ден на Федералната република и 70-ата годишнина от началото на Втората световна война. През есента в страната ще има и парламентарни избори.

Австрия ще отбележи днес на обед настъпването на Нова година с традиционния новогодишен концерт на Виенската филхармония, който тази година е свързан с две премиери. В тазгодишното издание на концерта диригент ще бъде Даниел Баренбойм. Освен това в програмата на концерта са включени и произведения от Йозеф Хайдн, а досега концертът включваше само валсове от Щраус.

Във Венеция за втора поредна година 30 000 двойки отбелязаха настъпването на Новата година с колективна целувка на площад Сан Марко. Радостта им се удвои от едно необичайно явление за 1 януари – лек снеговалеж.

В Рим близо 200 000 души посрещнаха нова година пред Колизеума на концерт на открито.

Във Ватикана папа Бенедикт XVI-ти днес ще отслужи меса по повод Световния ден на мира и ще благослови множеството, събрало се на площад Свети Петър по повод настъпването на Новата година. Тази нощ в традиционната си вечерна молитва папата призова за повече сдържаност и солидарност през 2009 г. срещу нарастващата икономическа криза, която засяга вече целия свят.

Отвъд Атлантическия океан, в Рио де Жанейро, в Бразилия, близо два милиона жители и гости на града, облечени целите в бяло, отпразнуваха Нова година под звуците на боса нова и на самба на прочутия плаж Копакабана. Те се насладиха на 20-минутно шоу с фойерверки, посветено тази година на Галилео Галилей. През 2009 г. светът ще отбележи 400-ата годишнина от първото използване на телескопа от Галилей през 1609 г. 2009 г. е обявена и за Международна година на астрономията. По този повод изстреляните в небето на Рио 24 тона пиротехнически средства изрисуваха над града звезди, комети и планети.

В САЩ безспорно най-запомнящо се беше празненството на Таймс скуеър в Ню Йорк, където бившият американски президент Бил Клинтън и съпругата му, сенатор Хилари Клинтън и бъдещ държавен секретар в правителството на Барак Обама, имаха честа да натиснат заедно с кмета Майкъл Блумбърг в новогодишната нощ бутона, с който се спуска огромната кристална топка, символ на настъпващата Нова година. Кристалната топка е с диаметър 3,6 м и тегло над пет тона. Покрита е с 2668 кристални триъгълника и е осветена с 32 000 енергоспестяващи лампички. Над площада полетяха и 1000 балона, върху които беше изписано изписано "Радост", "Надежда" и "2009" и се изсипаха над един тон гигански конфети, върху които нюйоркчаните бяха написали пожеланията си за Новата година.

Празненството, на което присъстваха няколкостотин души, които не се изплашиха от мразовития вятър и температурите от минус 7 градуса по Целзий, протече при извънредни мерки за сигурност. Улиците в района бяха затворени за автомобили, алкохолът беше забранен. Забранени бяха и раниците. Над зоната прелитаха хеликоптери. Освен традиционните полицейски патрули, имаше и агенти, оборудвани със съоръжения за откриване на радиоактивни и химически вещества.

В град Пасадена, близо до Лос Анджелис, се проведе 120-ото издание на Парада на розите. Всяка година то се организира на Нова година и започва точно преди полунощ на 31 декември срещу 1 януари. В продължение на два часа през центъра на града преминават 46 обсипани с рози платформи, съпроводени от десетки оркестри. Процесията е с дължина около 10 километра.

В Калифорния честванията на Нова година обаче бяха помрачени от верижна катастрофа на главната магистрала, свързваща Лос Анджелис със Сакраменто. Двайсет и седем души бяха ранени, когато камион, превозващ опасни вещества, се блъсна в девет автомобила, защото спирачките му отказали. Катастрофата предизвика задръстване и по четирите ленти на магистралата и няколкостотин коли се оказаха блокирани там точно преди полунощ.

Пак в САЩ американският президент Джордж Буш не дочака тържествата за Нова година заради навика си да си ляга рано. Той се зарече, че ще отпразнува настъпването на Новата година с ранна утринна разходка в ранчото си в Крофърд, в щата Тексас, която ще направи още при изгрев слънце днес, когато останалите спят след среднощното празнуване на Новата година. (БТА)