Правозащитниците от Мемориал получиха наградата Сахаров
Правозащитниците от Мемориал получиха наградата Сахаров / снимка: DarikNews

Наградата на Европейския парламент за свобода на мисълта "Сахаров" тази година се присъжда на руската правозащитна организация "Мемориал" и в частност на трима нейни представители - Людмила Алексеева, Сергей Ковальов и Олег Орлов, съобщи председателят на Европарламента Йежи Бузек. Той уточни, че наградата е признание и за всички останали защитници на правата на човека в Русия.

По традиция носителят наградата "Сахаров" за свобода на мисълта се определя от лидерите на парламентарните групи в Европарламента. Очаква се тяхното решение да връчат наградата тази година на руските правозащитници да предизвика недоволство в Русия, където организацията "Мемориал" е обвинявана, че изопачава историята.

Първият лидер на "Мемориал" беше руският дисидент Андрей Сахаров, на когото е кръстено отличието.

"Мемориал" насърчава изваждането на показ на истината за политическите репресии на СССР и се бори срещу сегашните нарушения на човешките права в постсъветските страни", се посочва в изявление на ЕП.

"Мемориал" беше основана през втората половина на 80-те години. Целта на правозащитната организация по онова време беше да съживи спомена за жертвите на сталинистките репресии. Впоследствие групата се превърна в правозащитна организация, насочваща вниманието върху демократичното развитие в държави, навремето част от СССР, като Русия, Украйна и други страни от Южен Кавказ. Заради критиките си срещу съветския режим организацията често пъти влизаше в полемика с руското правителство.

През юли тази година правозащитничката от "Мемориал" Наталия Естемирова беше похитена в чеченската столица Грозни и същия ден тялото й беше открито в съседната Ингушетия. Президентът на Русия Дмитрий Медведев тогава разкритикува това престъпление и обеща, че неговите извършители ще бъдат наказани, припомня Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

От тримата представители, на които се връчва сега наградата "Сахаров" заради работата им в "Мемориал", 79-годишният Сергей Ковальов е един от оцелелите от съветските лагери Гулаг.

Наградата "Сахаров" за първи път е връчена преди 21 години. Предходни носители на престижното отличие са бившият генерален секретар на ООН Кофи Анан, бившият южноафрикански президент Нелсън Мандела и защитничката на правата на човека и опозиционен лидер от Мианма Аун Сан Су Чжи.

Лауреатите по традиция се обявяват през октомври, но церемонията по връчването на наградата е през декември. Тази година тя ще се състои на 16 декември в Страсбург. Наградата е съпътствана от чек от 50 000 евро.

Миналата година наградата беше присъдена на китайския дисидент Ху Цзя.

Тази година освен "Мемориал" за наградата бяха номинирани също еритрейският политически затворник с шведско поданство Дауит Исаак и палестинският лекар и борец за мир в Близкия изток Иззедин Абуелаиш.