Попитай звездите
Попитай звездите / netinfo

Икономиката, политиката, прогнозата за времето дори тези дни са най-достоверно предвидими от астролозите, които приличат на най-оторизираните дилъри на прогнозируемо бъдеще. Те ще ви кажат кога цените на апартаментите ще паднат, кои партии ще влязат в следващия парламент, кога да се евакуираме заради земетресение или наводнение - и изобщо кога ще се оправим. Имате право на избор, дали да им повярвате. Но въобще не разполагате с друг избор. Предвидимостта няма други опции, а звездите изглеждат по-малко съмнителни.

За евтини жилища не може да питате брокерите. Те ще ви предложат сделка веднага. Все едно да се съветвате с продавачка дали дънките ви стоят добре. Естествено, че са произведени точно за вас, защото трябва да ги купите. Същото ще кажат и брокерите, но няма да обяснят логично построените много и много скъпи апартаменти. В момент, когато населението намалява заради смърт или емиграция, а това, което оцелява – става все повече безработно и толкова неграмотно, че не може да прочете дори през коя врата да влезе, за да потърси кредит. Нямаше логика и за едновременното увеличение на цените. Ако пазарите в София и Варна имат урбанистично алиби, то идва от Каспичан, където имотите не са станали по-евтини заради намаления човешки ресурс. Брокерите досега ги мързеше да обясняват. И трудно може да им се вярва. По-добре попитайте звездите, които звучат смислено, показвайки срив.

Пак на тях трябва да се доверите и за политиката, защото социологията упорито се опитва да докаже, че на нея не може да се разчита. Вероятно ще ви излъже с повишаващ се рейтинг на правителството, без да разтълкува причините. Резултатите на социологията са толкова взаимно изключващи се, че не стават за вярване. И вместо проучвания предпочитаме да четем хороскопи.

Кога ще вали силно и ще натрупа, би трябвало да знае Емел Етем, но тя и тази зима ще бъде в отпуска. Само звездите ще работят без прекъсване. С изключение единствено на кръстената от партийни подмазвачи звезда Емел, която в нормално съзвездие щеше да е паднала няколко пъти.

Кога ще се оправим – също е въпрос за астролозите, защото по-сериозните хора не отговарят сериозно. Попадали сте на подобни репортажи – примерно в САЩ се случва нещо неприятно и президентът специално се обръща по телевизията към нацията, опитвайки се да я успокои с малко пропаганда и с повече логика.

Във време на Голямата криза нашият президент участва в Голямото надстрелване, а премиерът - в състезание по Голямото писане и между редовете изпуска реплики, които обикновено са неадекватни. Ако го питате за корупцията – ще каже, че в Европейската комисия са консервативни старци, които не оценяват новаторството ни при усвояването на фондове. Ако искате да знаете кой е виновен за спрените пари - той ще посочи министри от чужди икономики, а нашите няма да са във виновната компания. Премиерът сякаш говори на идиоти и трябва да сме такива, ако му се доверим.

Появата на прогнозиращите астролози е точно обратното на вменяваната ни идиотия. Тяхната предвидимост може да е паранормална, но все пак е предвидимост или поне все още недоказано шарлатанство. Докато всички останали лъжи вече са проверени като такива - и икономическите, и политическите.