Понеделник, сряда, петък – събота, неделя
Понеделник, сряда, петък – събота, неделя / БГНЕС

Правителството на Орешарски е на път да получи Нобеловата награда за икономика. Това ще е страхотна, прекрасна реклама за страната и най-важното с един замах ще решим наболели икономически проблеми. След като научих, че депутати социалисти пишат нов закон за търговските вериги и предлагат да се въведе четно-нечетното правило, вече вярвам безрезервно в правителството. Аз и досега вярвах, но вече вярата ми е непоклатимо укрепнала.

Мислех си, че всякакви бездарници плюят по новото правителство и неговото парламентарно мнозинство от злоба и завист, но сега разбрах, че го плют защото наистина то може да промени нещата.

Приветствам с две ръце идеята да се спират големите хипермаркети в събота и неделя. Това е правилната стъпка, за да се подкрепи дребния български бизнес и кварталните магазинчета - гръбнака на нашата икономика. И ви питам аз, откъде накъде някакви си хипермаркети ще работят в събота и неделя, а някои дори и денонощно. Откъде накъде? При това супермаркети на чуждестранни фирми. Да изсмукват икономиката ни и да изнасят парите зад граница. Това е недопустимо. Предлагам да не работят и на национални празници!

Браво, браво, браво! Господа социалисти, браво! Господин Панчев, браво!

Понеделник сряда петък  събота неделя
netinfo

Представете си например, как ще живне стопанството ни, ако да речем социалистическият парламент на г-н Миков и експертното правителство на г-н Орешарски въведат тази идея и в други сектори. Питам се защо само в областта на търговията с бързооборотни стоки.

Няма ли да е чудесно, например, и в подкрепа на българските държавни железници, ако със закон се определи, че автобусите за големите градове в страната, няма да се движат в събота и неделя, а също и в сряда следобед за да може хората да се качват на влаковете. Това ще е прекрасно, от губещо държавно предприятие, железниците ще се превърнат в печелившо такова. Към тях ще хукнат тълпи от обезумели пътници, които все пак искат да пътуват.

В същото време тази идея чудесно пасва и към веригите бензиностанции. Каква е тази конкуренция, какви са тези отстъпки за привличане на клиенти. Според новото икономическо правило половината от тях ще работят на четна, другата половина на нечетна дата. Така ще има бизнес за всички.

Ей, бях убеден, че Орешарски е велик икономист и се е обградил от прекрасни експерти, но не очаквах такова елегантно решение на толкова наболели икономически проблеми.

Ами например защо не приложим тази идея и в медиите? Каква е тази конкуренция между големите телевизии? Нали няма да ги оставим да се избият за рекламодателите? Ще приемем със закон, че БТВ работи само в понеделник и сряда, Нова ТВ във вторник и четвъртък, ТВ7 ще работи всеки ден, а БНТ, тъй като е обществена, само на националните празници. Кабеларките ще работят само от нула часа до три след полунощ, а радиостанциите по един път в месеца, че и без това са много. Така рекламодателите няма да се объркват и ще знаят къде и как да рекламират, по естествен път главно в ТВ7.

Ето, Нобеловата награда за икономика ни е в кърпа вързана. И ние трябва да научим имената на тези социалисти депутати, не само името на г-н Панчев, които с упорито мислене и напъване родиха тази гениална идея. И убеден съм, това няма да е последната прекрасна идея на нашите управляващи.

В близките месеци и години можем да очакваме още прекрасни изненади в интерес на българските граждани. И накрая да кажа, че заклеймявам най-категорично всички онези, които ругаят нашето славно правителство и славен парламент. Те са предатели и обслужват чужди интереси и реакционни кръгове.

Повече текстове от автора можете да прочетете тук