Писна ми от платената „независимост” на премиера!
Писна ми от платената „независимост” на премиера! / Sofia Photo Agency
Съвсем в началото на месеца, гледам си аз новини, а от телевизора ми говорят за сериозно поскъпване на природния газ, за скок с до 35% на цените на парното, разказват ми дори за това как в ДАНС подслушвали журналисти. Свършват новините и се появява министър-председателят Сергей Станишев, който в клип, посветен на 100-годишнината от Независимостта, ми казва, че всъщност аз трябва да съм горда от това, че живея на най-прекрасното място на света.

След няколко дни, пак гледам новини. От тях разбирам, че и цените на такситата щели да скачат, а след края им - пак премиера. И пак с онзи клип, в който го има съвета да разкажем на децата си защо се гордеем с това най-прекрасно място на света, наречено България.

Снощи пък по телевизията пуснаха репортаж за уволнения заместник-директор на Държавната агенция „Национална сигурност" Иван Драшков. Махнали го, май, заради скандали, в които се замесил. След края на емисията отново Станишев и за пореден път го чувам да казва, че аз трябва да съм горда от това, че живея на най-прекрасното място на света.

Да ви призная, не знам още колко време ще се върти този телевизионен клип, но на мен вече ми е малко в повече. Какво се получава всъщност? Гледам новините, там ми говорят за едни лоши неща, дето се случват в държавата ни, а после този, дето не може да се справи с лошите неща, прави констатацията, че аз трябва да съм горда, задето съм се родила на толкоз чудно място. Честно ви казвам, гледам тъпо в телевизора и недоумявам заради коя точно новина, която съм чула трябва да се гордея – заради тази за скъпото парно, заради тази, че таксито ще ми струва повече или заради тази, че Държавната агенция „Национална сигурност" я ръководят хора, които се замесват в скандали.

Не знам кой го е мислил този телевизионен клип, обаче нещо не го е доизмислил както трябва. Не е добър и този съветник, който е препоръчал клипа да се върти все след централните новини на телевизиите. В момент, в който много от българите не одобряват управлението на страната и повече от всякога усещат провала на правителството, министър-председателят присъства почти всекидневно в ефира, за да ни напомни, че сме горди българи.

Не е прав и Бойко Борисов, който казва, че този клип бил част от политическия пиар на правителството. За мен авторите на това видео не разбират от политически пиар, защото, ако беше така, нямаше да сложат в устата на Станишев думи като „силни", „горди", „независими" и да ги въртят до припадък след думи като „поскъпване", „подслушване" и „уволнение" в новините.

Нямам нищо против да се намери подходящата форма, под която да се обясни на българите - и на старите, и на младите, че Независимостта на България е много важно нещо. Обаче 100 години по-късно, когато всеки един от нас, малко или много е независим, някак си по-важно ни е каква ще е цената на парното и колко ще ни струват таксиметровите услуги. Защото шоковото им увеличение ни прави зависими от безброй неща.