Писмо на Мартин Карбовски до Франко Фратини
Писмо на Мартин Карбовски до Франко Фратини / netinfo

Журналистът Мартин Карбовски изпрати писмо до европейския комисар по правосъдието, свободата и сигурността Франко Фратини, до главния прокурор Борис Велчев и до колеги от свободните европейски медии.

Поводът е убийството на свидетелката Йорданка Запрянова по едно от знаковите дела в България. Карбовски твърди, че институциите са отказвали информация по това дело на разследващите журналисти.

Ето и пълния текст на писмото:

 

До европейския комисар по правосъдието, свободата и сигурността

До Главния Прокурор на Р. България

На вниманието на свободните европейски медии

Господин Фратини,

Господин Велчев,

Колеги!

Институциите в България, особено тези, заети в правораздаването, се нуждаят от европейско напомняне, че харчат парите на българските данъкоплатци, които са европейски граждани.

Институциите не съдействат по такива широко приети европейски политики като прозрачността и задължителното подаване на информация, както и поемането на професионална и персонална отговорност на редица провали в областта на правораздаването и корупционните практики.

Българските институции не се чувстват длъжни да дават информация на медиите, за което има достатъчно много примери. Лошото отношение и пренебрегването на журналистически въпроси е повсеместна практика и не се наказва по никакъв начин – напротив – толерира се.

Открито се неглижират усилията на разследващата журналистика. Институциите и отговорните лица се съгласяват да говорят само при наличие на сделка с журналистите и медиаторите, които гарантират доброто отношение към тях по въпроси, касаещи тяхна вина и най-вече по въпроси от обществен интерес.

Практиката на съдействие между институции и медиатори е бюрократизирана, корумпирана и формализирана. Медиите разполагат с само с това, което им се подава от страна на държавните институции – мълчание и протоколни изяви. На фона на социалните проблеми в България това е част от буксуващия процес на реформи в правораздавателната, социалната и политическата система на страната.

Очакваме от вас неформално отношение към този проблем. 16 години преход не промениха с нищо обществените институции. И на фона на колосалните проблеми на прехода те продължават да се държат като старите социалистически организации, които криеха информация и наказваха за търсенето й.

Конкретните причини за това писмо са много, но поводът е убийството на свидетелката Йорданка Запрянова по едно от знаковите дела в България – събитие, което досъсипа авторитета на българското правосъдие. Ако ви интересува, бихме ви запознали с подробностите на отказване на информация по това дело, както и липсата на търсене на отговорност в самата правораздавателна институция, както и липсата на съдействие за имената на работещите по делото, техния отказ за съдействие в ситуация, когато въпросите на обществото са свръхчувствителни и крайно значими.

Оставаме с уважение и очакваме вашият отговор не толкова като официална позиция, а наистина като европейско напомняне към българските институции за кого работят.

Мартин Карбовски

София 29 април 2007 г.