Овчаров: Борисов, не се поддавайте на компроматна война
Овчаров: Борисов, не се поддавайте на компроматна война / netinfo

Министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров изпрати отворено писмо до столичния кмет Бойко Борисов по повод сагата с Топлофикация-София. "Не се поддавайте на изкушението да започнете компроматна война. Напомням Ви, че кандидат-президенти, които са залагали на компроматите, не са избирани досега в историята на България", пише Овчаров.

Ето пълният текст на писмото:

С огромно съжаление се обръщам към Вас чрез медиите, но натрупаният ми напоследък опит показа, че това е единственият начин да се разговаря с Вас. На многократните ми покани за сериозни разговори по проблемите на управляваната от Столична община софийска Топлофикация Вие отговаряхте чрез медиите като ту ме номинирахте за кандидат президент, ту пращахте писма на премиера с обяснения кого прикривам и колко съм неинформиран.

Поводът за това писмо е, че искам да Ви поздравя. След месеци настояване от моя страна, Вие най-после заговорихте като човек, който осъзнава отговорността си при управлението на "Топлофикация" София. С удовлетворение разбрах, че дори споменавате за "оздравителна програма", "дългове на дружеството" и други термини, които досега отсъстваха от вашите коментари по конкретния проблем. И тъй като също от тези изявления разбрах, че не желаете да обсъдим предложението, което направих съвсем скоро, искам отново да го поставя на Вашето внимание.

Предлагам на ръководството на Топлофикация–София да въведе технологичен максимум за отделената енергия. Според експерти на МИЕ този максимум би бил около 2.6 кВтч. на отчетена единица от топломер. Всяка сметка, която надхвърля максимума по регламентираната цена в лева на кВтч, следва да бъде признавана от Топлофикация-София за грешка в системата за дялово разпределение. Така общинската топлофикация ще престане да иска от хората пари за топлина, която радиаторите им не биха могли да отделят по никакви физически закони. Практически това означава Топлофикация да опрости абсурдно високи сметки на стойност от около 5 милиона лева. Това са 5 милиона лева, които при сегашната система ще бъдат ограбени от хората. Прогнозите на екипа на МИЕ са, че реално дружеството ще понесе загуби от около 1 милион лева, защото останалите четири ще бъдат практически несъбираеми.

Обръщам Ви внимание, че това е еднократна мярка, която цели да отстрани най-големите несправедливости в системата за отминалия отоплителен сезон. Това не може да е практика на едно търговско дружество, но смятам, че в случая се налага, защото предложените промени в Закона за енергетиката ще влязат в сила едва от следващия сезон. А същевременно е очевидно, че доверието на потребителите към Топлофикация-София се е сринало до критичния минимум. Крайно време е ръководството на дружеството и Вие лично да разберете, че Топлофикация съществува благодарение на своите клиенти. Не може в 21 век в европейска страна едно топлофикационно дружество да просъществува с варварско отношение към собствените си потребители. Именно от това варварско отношение започват проблемите на Топлофикация, а не от любимия Ви масажен стол на бившия изпълнителен директор. Крайно време е да упражните правата си на собственик и да накарате Топлофикация да има по-човешко отношение към хората, които я издържат. Надявам се да приемете това мое предложение в интерес на потребителите.

Похвално е намерението Ви да продадете на търг луксозните придобивки на бившия изпълнителен директор, но Ви обръщам внимание върху факта, че едва ли получените приходи от вана, джет и масажен стол ще бъдат повече от няколко хиляди лева. Това означава на потребителите на Топлофикация да бъдат върнати по по-малко от стотинка на човек. Похвално като за начало, но едва ли си заслужава медийния шум, който вдигнахте по въпроса.

Г-н Борисов, в станалата вече досадна наша медийна полемика Вие неколкократно ме обвинихте, че иронизирам така наречената Ваша проверка. Съжалявам, ако съм засегнал Вашето пословично самолюбие. Но е наистина забавно как на 4 април информацията за джетове и масажни столове на Валентин Димитров се появи в известен седмичен вестник, а месец и половина по-късно Вие гордо представихте същата информация за резултат от Вашата проверка. Проверка, разпоредена на 15 май. В нашата т.нар. медийна война, Вие казахте няколко неща, от които дори и аз, който нямам полицейски нюх, останах дълбоко замислен. На 6 юли, непосредствено след ареста на В.Димитров, Вие заявихте, че сте получили сигнали от външните служби през април-май тази година. Назначената от Вас едностранна проверка /след разпоредената от мен такава през февруари/ отново подчертавам е от дата 15.05.

Питам се тогава каква беше целта на шумно обявените от Вас мащабни разкрития? Питам се и защо след като с Вас започнахме да си говорим само чрез медиите, върху мен и моето семейство се стовари доста съмнителен интерес от страна на хора, свързани с управляваното преди година от Вас ведомство?

Не мога да скрия факта, че се чувствам омерзен от това, че моите опити за сериозен и експертен подход при обсъждане и решаване на най-спешните проблеми на дружеството, бяха целенасочено употребени в тази схема и беше направен опит на обществото да се внуши, че щом не искам да се снимам до вани и джетове, означава че прикривам злоупотреби, които МИЕ доказа месеци преди това.

Г-н Борисов, аз съм политик и никога не съм се страхувал от политически битки – изнесъл съм много такива, към тях винаги съм подхождал към проблемите с цялата им сериозност и винаги в интерес на обществото. Но сега водя най-сериозната и тя е да изчистя българската енергетика от това, което е ставало в нея през последните 7-8 години. Да въведа ясни и прозрачни правила, които важат за всички. С пълното съзнание за огромните икономически интереси, които засягам, аз ще продължа да работя за края на запазените територии в българската енергетика и икономика. Затова и замесването на моето име в една типично полицейска сглобка, която има за цел единствено подвеждане и обработка на общественото мнение, ме кара да се питам каква е Вашата роля при прокарването на тези интереси.

Накрая, г-н Борисов, ще си позволя да Ви препоръчам две неща. Първото е все пак да се срещнем и да обсъдим бъдещето на софийската Топлофикация. Защото е доста нелепо двамата собственици – общината и държавата – да разговарят помежду си чрез медиите. Не виждам и как ще се намери сериозен инвеститор, който да приватизира Топлофикация–София, ако мажоритарният и миноритарният собственик са в непрекъснат публичен конфликт. Второто е да не се поддавате на изкушението да започнете компроматна война. За съжаление, от Вашите изказвания, както и от тези на Ваши подчинени – бивши полицаи, става ясно, че вече сте я започнали. Напомням Ви, че кандидат-президенти, които са залагали на компроматите, не са избирани досега в историята на България", пише Овчаров. Писмото завършва с пожелание към Борисов реалните му професионални успехи да надминат медийните. /БГНЕС/