Отвъд визитата на Саркози, Сирия гледа към Вашингтон
Отвъд визитата на Саркози, Сирия гледа към Вашингтон / снимкa: БГНЕС

Визитата на френския президент Никола Саркози днес и утре в Дамск ще потвърди края на дипломатическата изолация на Сирия, но преди всичко е трамплин за възстановяване на отношенията с Вашингтон, смятат наблюдателите. Тази първа визита на западен държавен глава от пет години насам има преди всичко символично значение, заяви Андрю Таблър, експерт по Сирия и журналист от месечното списание, излизащо в Дамаск, "Сирия тудей". Според експерта тази визита означава, че за Сирия международната изолация е приключила, но фактически тя е и удобен повод за Дамаск да подобри отношенията си с Вашингтон, който е вписал страната в списъка на държавите, подкрепящи тероризма, и настоява за промяна на "подхода й".

"За Сирия Франция е вратата, която води към САЩ", заяви експертът. Отношенията на САЩ и Франция със Сирия се обтегнаха след убийството в началото на 2005 г. на ливанския политик Рафик Харири, приписвано на сирийските тайни служби. Няколко седмици след това Вашингтон отзова посланика си от Дамаск, макар и без да скъсва дипломатическите отношения, а тогавашният френски президент Жак Ширак, личен приятел на Харири, реши да замрази отношенията на високо равнище. Напрежението със САЩ се задълбочи заради подкрепата на Дамаск за ливанската шиитска организация Хизбула, предполагаемата му роля за проникването на чуждестранни терористи в съседен Ирак и съюза му с Иран - три коза в ръката на Сирия.

В Дамаск визитата на френския президент се възприема като победа. "Сирия бере плодовете на предишния период. Търпението й е възнаградено", заяви за АФП Имад Фаузи Шуайби, президент на Центъра за стратегически изследвания в Дамаск. "През всичките тези години сирийците не отстъпиха в нищо, не приеха нито едно условие, наложено от Вашингтон, и затова са в силна позиция", обясни експертът, близък до властта. Според него визитата на Саркози ще улесни контактите между режима на Башар Асад и Вашингтон, въпреки че САЩ отказаха да последват примера на Франция, докато Дамаск не "започне да играе положителна роля" в света. Според Шуайби "американците имат нужда от стратегически изход в региона, особено предвид проблемите си в Ирак, и са упълномощили Франция да го търси вместо тях". Френският президент реши да започне диалог, който според него е "необходим", макар и "рискован", със страна, обвинявана от международната общност в намеса във вътрешните работи на съседен Ливан през последните 30 години. Едва след избирането на ливанския президент Мишел Слейман, според обвиненията осуетявано от Сирия цели шест месеца, Саркози обяви отварянето на нова страница с Дамаск.

"Саркози иска да възвърне стратегическото пространство за Франция в Източното Средиземноморие, загубено заради политиката на Ширак след 2003 г.", смята Шуайби. Ливанският проблем също фигурира в дневния ред на двудневната визита, като интересите на Дамаск са насочени преди всичко към непреките преговори с Израел, възобновени след осемгодишно прекъсване. Саркози иска по този случай да организира четиристранна среща на върха с Турция и Катар за преговорите. Турското правителство потвърди участието на премиера Реджеп Тайип Ердоган в срещата утре. "Сирия се съобразява с американските избори през ноември, демонстрирайки, че е готова за преговори повече от всякога", смята Таблър. Според него "сирийците се опитват чрез Париж да убедят Вашингтон, че са добър партньор, като абсолютно държат американците да бъдат спонсори на преговорите". /БТА/