Отстрелът на неправилния олигарх
Отстрелът на неправилния олигарх / снимкa: Sofia Photo Agency

Дребни са българските олигарси, не са като руските си събратя, обясни вчера премиерът Станишев. У нас за щастие няма олигарси, успокоява пред в. „24 часа” социологът Андрей Райчев. Между другото от него научих и кой е най-успелият българин въобще. Казвал се е Александър Мирчев. Да сте го чували досега? Тръгнал човекът от кръглата маса от Димитровския комунистически младежки съюз. Има много хубава снимка във вестника: говорителят социалдемократ Мирчев, досегашният парламентарен шеф Пирински, покойният бивш премиер Луканов и още по бившият лидер на БЗНС, външен министър, посланик и кандидат-президент Виктор Вълков.

Защо в България не знаехме нищо до този момент за най-успелия българин? Може би ако погледнем панорамни снимки на кръглата маса, ще видим и други още по-успели българи. Дребни ли са ни олигарсите? Ама то и държавичката ни е дребна. Пет-шест нули във финансовата сметки делят Ковачки от Абрамович, а и „Миньор” (Перник) не е „Челси”. Оказа се, че нашият човек не може да извади на момента, за да си плати гаранцията. 300000 лв. – нищо работа, ама сигурно по-интересно е защо му се случва точно на него и какво се случва по-високите български бизнес етажи всъщност.

Имаше един руснак, който за един ден загуби десетки милиарди долари и от мощна финансова акула се превърна в затворник, който вече няколко години гние зад решетките. Защо му се случи това на Ходорковски и защо му се случва това на родния ни богаташ Христо Ковачки? Ами то на олигархическия терен не се случва нищо по-различно, отколкото на който и да е било друг. От време на време трябва да се поразчиства от играчи, които не се вписват в схемата на играта. Ковачки е самосъздал се играч, на запад от „Калотина” им викат „селфмейд”, който като че ли се опитваше да влезе и да играе някаква собствена игра. Олигарх олигарху око не вади освен когато е необходимо. А иначе това далеч не е истинска акция на данъчните за проверка на богатите в България. Най-малко дори заради факта, че за нея се знаеше от няколко дни. Дори самата мишена на вчерашната операция е знаела, въпреки че отрича. И ако има списък с 267 души, то въпросът е всъщност кой го е правил, по какви критерии, имат ли си номерчета в него имената и кой е решил от коя част на списъка да се започне и може ли да се превърне Ковачки в българския „мини-Ходорковски”, който май си сложи пръстите там, където не трябва – на рамката на затръшваща се врата.

Все пак и родните ни олигарси и, ако вярваме на Андрей Райчев, просто богати българи са хора и сред тях има конкурентна среда. И те се борят за просперитет, а може би и за свободата и живота си. В България това е доста рисково занимание. Затова могат да вземат пример от най-успелия българин въобще – Александър Мирчев. Човекът, работел с Дерипаска и Назарбаев и сигурно не подозира за съществуването на Мария Мургина.