Марта Стюарт
Марта Стюарт / Gulliver/Getty Images
Успешна бизнес дама, издател на списание, телевизионна личност, милионер, домакиня и образец за изискан живот. Всичко това плюс престой в затвора....
Историята на Марта Стюарт е удивителна. Ако трябва да използваме модерно определение за нея, то тя категорично е инфлуенсър. Според женските списания тя има повече влияние върху американците и начина им на хранене, декориране и озеленяване, от когото и да е друг човек в историята на САЩ. Изглежда, че постига всичко това (плюс милионите си) с лекота. И в най-общи линии е така, но ключът е в нейните трудолюбивост и остър ум.

Марта Стюарт на 78: От подиума до кухнята, от стоковата борса до затвора (ГАЛЕРИЯ)
 
Разказваме ви историята й, защото днес (3 август) тя е рожденичка и навършва 78 г. Родена е през 1941 г. в Джърси, щата Ню Джърси – предимно индустриална зона, в семейство средна класа. От съвсем малка я научават на абсолютно всички семейни и домакински задължения. Бележи успехи в училище – учи с лекота, печели стипендия и отива в „Бърнард Колидж“ в Ню Йорк. Известно време работи като модел, като това й занимание също е успешно. След като се омъжва, става магистър по „История на архитектурата“ и „История“.
 
Да е домакиня не й достатъчно обаче. Стъпва и на стоковата борса. По-късно, докато е мениджър на хранителен магазин, пуска своя кетъринг линия. Започва този си бизнес в приземния етаж на къщата си. Но като всичко, с което Марта се захваща, той се разраства до предприятие за милиони долари.

Марта Стюарт
Gulliver/Getty Images

Усетът на Марта за интериорен дизайн и обзавеждане става очевиден след като реновира къщата на съпруга си в Уестпорт, щата Кънектикът, построена през 1805 г., пише 24kitchen.
 
Впечатляващата й личност води при нея издател (Алън Миркен), който издава първата й готварска книга. Това обаче е само началото – следват поредица от успешни книги. Освен това Марта издава списание, завладява и телевизионния ефир.

10 звездни двойки приятели, за които не подозирате (СНИМКИ)
 
Веднъж за всичките години претърпява и неуспех обвинена е в измама, докато работи като брокер. Времето в затвора обаче й служи като вдъхновение. После излиза на корицата на списанието си със затворническо облекло и в килия със заглавие: „Как да декорираме малки пространства”. И бързо и с усмивка изгражда империята си отново.

Марта Стюарт
Gulliver/Getty Images

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук