Изборите за президент на САЩ започнаха с отварянето на първите изборни секции по източното крайбрежие, съобщиха световните агенции.

Гласоподавателите избират между демократа Хилари Клинтън, която влиза като фаворит в изборния ден, и републиканеца Доналд Тръмп.

Избира се и нов състав на Камарата на представителите, както и една трета от Сената.

Как ще наричат Бил Клинтън, ако Хилари спечели изборите?

Милиони избиратели вече пуснаха бюлетините си в рамките на предсрочното гласуване, разрешено в 34 щата и столицата Вашингтон.

Едно от местата, където гласуването ще продължи най-дълго, е щатът Ню Йорк. Там изборите ще започнат в 6 ч местно време и ще приключат в 21 ч. Изборният ден може да бъде удължен, ако пред кабините за гласувания има опашки.

Орегон и Вашингтон са двата американски щата, където няма точно определено време за начало на изборния ден, защото там се гласува предимно по пощата в рамките на предсрочното гласуване.

Тръмп и Клинтън на финалната права в надпреварата за Белия дом

Избирателната секция, която последна ще затвори врати в континенталната част на САЩ, е в Аляска (в 20 ч местно време). На Хаваите гласуването ще е приключило час по-рано.

И Клинтън, и Тръмп - супер активни в Туитър

Предизборните щабове и на двамата основни кандидати бяха особено активни в Туитър. Този на Клинтън отброяваха минутите до началото на изборния ден с призиви да се гласува и "и да се градят мостове, а не стени", визирайки предложението на Тръмп за стена по границата с Мексико. Щабът не републиканците беше по-спокоен, като все още акцентираше върху последните предизборни прояви на Тръмп.

"Днес ще спечелим във великия щат МИЧИГАН и ще си ВЪРНЕМ Белия дом!", гласеше последното послание на щаба на Тръмп в Туитър.

Клинтън остава фаворит с малка преднина, която може обаче да й донесе още по-голям брой представители в електоралната колегия, тъй като според проучванията тя ще спечели в щатите с по-голямо население, а с това и съответно повече електори.

Вижте и осем интересни факта за президентските избори в страната:

1. Освен Доналд Тръмп и Хилари Клинтън, номинирани от двете основни партии, съответно Републиканската и Демократическата, в бюлетините поне в някои щати фигурират имената на представители на 29 "трети" партии или независими кандидати.

2. Последният кандидат на "трета" партия, печелил президентския вот в който и да е щат, е губернаторът на Алабама Джордж Уолас. Уолас бележи победа в родния си щат през 1968 г.

3. От 1845 г. президентските избори в САЩ се провеждат във вторника след първия понеделник на ноември.

4. Жените получават правото да гласуват на президентските избори през 1920 г.

5. Според 22-ата поправка на конституцията на САЩ никое лице не може да бъде избирано за президент повече от два пъти. Поправката е приета през 1947 г., след като Франклин Рузвелт е заемал длъжността четири пъти.

6. Закон, приет през 1997 г. в Тексас, осигурява право на глас на американските астронавти, пребиваващи на Международната космическа станция. Шейн Кимброу, единственият астронавт от САЩ, който понастоящем се намира на МКС, вече даде своя вот.

7. До 1856 г. право на глас имат само собствениците на имот.

8. Норман Томас се е кандидатирал шест пъти за президент на САЩ - повече от всеки друг, като представител на Социалистическата партия на Америка.

Източник: БТА