/ iStock/Getty Images
В Нидерландия имат оригинална идея как да се борят срещу самотата на възрастните хора. И то на касата в супермаркета, където иначе всички бързат и нервничат. Какво са измислили във Влиймен? Deutsche Welle разказва:

Те отдавна не ходят на работа и не се срещат с колегите си. Децата им са пораснали и вече не живеят при тях, някои са в друг град или друга държава. Сбогували са се и с повечето от старите си приятели. Самотата при възрастните хора не е проблем само в България.

Една нидерландска верига дава малък, но симпатичен пример как може да се помогне на възрастните, за да не се чувстват социално изолирани. Веригата „Джъмбо“ отвори специална „каса за бъбрене" в градчето Влиймен, Нидерландия. В супермаркета решили да променят поне отчасти обичайната култура на пазаруване в Нидерландия: повечето хора минават през магазините след работа и бързат да се приберат вкъщи.

Признаха самотата за смъртоносно заболяване

Забързаното ежедневие води до стрес - никой не иска да чака дълго на опашки, хората се оплакват, че отворените каси са твърде малко, а клиентите, които се впускат в разговор с касиерите, обират изнервените погледи на чакащите. Много хора избират онлайн пазаруването, за да пестят време.

Част от посетителите на магазините обаче не участват в тази динамика. И точно за тях са помислили във Влиймен. На „касата за бъбрене" можеш да стоиш дълго. Касиерите охотно разговарят с клиентите по ежедневни теми, задават въпроси и изслушват отговорите. Атмосферата е като в онези малки квартални магазинчета, които стават все по-голяма рядкост - както в Германия, така и в България.

Разговорите могат да продължат и след плащането на касата. В супермаркета е обособен специален ъгъл за пиене на кафе и разговори. Там доброволци от нидерландска неправителствена организация са на разположение, за да продължат комуникацията.

възрастни хора
iStock/Getty Images

Самотата става все по-голям проблем

Самотата расте сред възрастните, а финансовите проблеми и забързаното ежедневие маргинализират все по-голяма част от тях. По данни на германското Министерство на семейството, възрастните граждани, жените и младежите, 9,1% от хората на възраст между 40 и 89 години редивно изпитват самота. Подобна, а и по тежка, е ситуацията и в другите евeinkaufenропейски държави. Все повече са социалните инициативи, които се опитват да се борят с този проблем.

Самотата води до ранна смърт

Във Виена функционират над 100 пенсионерски клуба, които предлагат различни социални активности. От 2017 година насам част от тях предлагат и срещи за запознанство. За кулинарите сред по-зрялото население пък се грижи една частна инициатива, която наскоро отвори втората си сладкарница във Виена. Във „Vollpension" възрастни хора готвят, сервират и разказват истории на младите си посетители. „Защото най-вкусният сладкиш винаги е при баба", казват създателите.

В германската провинция Северен Рейн-Вестфалия друга група млади хора подарява торбички с плодове на пенсионери, за да се погрижи за здравословното им хранене и да им подари радост и внимание. Торбичките с продукти на стойност пет евро се раздават веднъж или два пъти в месеца. Средствата за тях се набират от дарения и спонсори. Инициативата „Торбичка с плодове" през 2018 година спечели стипендия от общогермански конкурс за насърчаване на доброволния социален ангажимент. Паричната награда им беше връчена лично от канцлерката Ангела Меркел.
Deutsche Welle