Оракуле, кажи ми...
Оракуле, кажи ми... / Reuters

Онези, чието свещено време е блокирано пред телевизорите по време на Световното по футбол, го познават и са респектирани от необикновената му ясновидска способност: казва се Паул, на български бихме му викали Павел... Размишления на Еми Барух:

Павел живее в един германски аквариум в Оберхаузен. Той е обикновен октопод, настанен за развлечение на посетителите в обикновен вивариум. От няколко седмици обаче това мекотело се превърна в световна атракция, понеже след двугодишно успешно практикуване на окултни умения безпогрешно отгатваше изхода от мачовете в Южна Африка, като всеки път избираше правилната купичка от двете, поставени в аквариума: онази със знамето на победителя.

А ние?

След класирането на Испания за финала, този осмокрак хищник стана централна тема във всички испански и в част от европейските медии. Къде е роден, откога живее в Германия, какъв е хранителният му режим и какви са навиците му, заедно с неговата снимка (в профил, в анфас, със знаме и без знаме) - всички тези информации, както и анализи на неговите прогнози изпълниха страниците на вестниците.

Октоподът има приятели във Facebook, профил, фенове и противници. Последните (които - както може да се предположи - са от средите на елиминираните отбори) желаят мекотелото да бъде сготвено и охотно предлагат разнообразни рецепти. Всички рецепти започват с термична обработка: 45 минути, на бавен огън с щипка сол... докато пипалата му омекнат!

Естествено на световната сцена се явиха и активисти-еколози, които предприеха постъпки Павел да бъде пуснат на свобода, за да си плува и гадае на воля в открито море. Зоолози обаче, подкрепени най-вероятно от финансистите в Оберхаузен, напомниха, че едно животно, което е отгледано в аквариум, ще загине за часове, ако го пуснат на свобода.

Свободата наистина е трудно изпитание (както се уверихме в последните 20 години). На свобода Павел ще трябва сам да си набавя храна и да се пази от лоши компании... Да не говорим за трудностите, които ще създаде подобна ситуация на целия свят. Защото - както правилно пишат медиите - днес светът е футбол!

Извън футбола, т.е. извън света, остава например осъдената на смърт чрез пребиване с камъни жена в Иран, хилядите изоставени петролни кладенци в Мексиканския залив, политическите затворници в Куба, ние...

Трябва да питаме Павел...

Ден след победата на Испания световните телевизии повтаряха разточително, протяжно дълго онази дивна верига от ураганни възгласи, която обиколи планетата през всички кабини на футболните коментатори след гола на Пужол. Опитвам се да си представя има ли нещо друго способно да разнесе подобна човешка емоция по цялата планета, способно да мобилизира милиони за някаква кауза... освен играта на 22-ма с една топка, без да се брои рефера.

Трябва да питаме Павел. Единственият проблем ще бъде кои да са знаменцата, които ще поставим в аквариума на оракула. Днес Павел се е оттеглил в своите водни покои: звездите - дори да имат 3 сърца, както октоподите, все пак трябва да почиват. Неговото последно изпитание е на финала в неделя...

Оракуле, кажи ми...
netinfo