Опакованата Арканзас
Опакованата Арканзас / снимки: БГНЕС, архив

Проектът на твореца от български произход Кристо Явашев за опаковане на участък от река Арканзас в американския щат Колорадо ще има значително неблагоприятно въздействие върху исторически обекти там и върху дивите овце, обитаващи района, предаде АП. Това становище е на Службата за териториално управление на Колорадо. То се съдържа в проектодоклад за екологична оценка на влиянието на проекта на Кристо, наречен „Над реката".

Творецът планира да използва система от рамки, кабели и котви, за да опъне няколко километрово синтетично платно над 68-километров участък от река Арканзас. В проектодоклада на Службата за териториално управление се подчертава, че реализацията на проекта ще промени обичайния ритъм на живот на площ от 1400 хектара.

Службата е разгледала шест алтернативни решения във връзка с проекта на Кристо. Сред тях е и решение този проект изобщо да не се осъществява. Сега

Опакованата Арканзас
netinfo
предстои 30-дневен период, през който заключенията на Службата ще могат да бъдат коментирани и оборвани и серия от обществени дискусии по темата. След това ведомството ще обяви коя алтернатива предпочита във връзка с проекта. Това решение обаче се очаква да бъде взето евентуално чак през февруари идната година. Според Стив Кофин, базирания в Денвър говорител на проекта на Кристо, „Над реката" ще има само временно въздействие върху околната среда и района, в който ще бъде инсталиран.

Говорителят уточни, че алтернативните варианти на Службата за териториално управление са били разработени без консултации със самия Кристо. Сред една от алтернативите било и намаляване на размерите на проекта, разкри Кофин. „По-къс вариант на „Над реката" всъщност няма да бъде истинският проект „Над реката", каза говорителят. Той допълни, че съкратен вариант на проекта ще наруши неговия артистичен замисъл.

Изграждането на артистичното съоръжение над участъка на реката, периодът, през който то ще остане там и демонтирането му ще отнемат три години, се посочва в проектодоклада на Службата за териториално управление на Колорадо.

Засега Кристо не е коментирал новината. Кристо Явашев и покойната му съпруга Жан-Клод замислиха „Над реката" през 1992 г. Те започнаха процедурата по издаване на разрешително за неговата реализация през 1997 г. Платното, което ще бъде разпънато над река Арканзас ще се издига на височина от 7,6 метра над водата между градовете Салида и Канън сити. То ще се вижда от щатска магистрала

Опакованата Арканзас
netinfo
и от хората, които се отдават на рафтинг в реката.В интернет сайта на Кристо, в представянето на  проекта „Над реката" се уточнява, че той няма да пречи на водопоя на дивите животни. Фазата на разглеждане на съоръжението пък е запланувана така, че да не съвпада с фазата на размножаването на дивите животни, се посочва още в сайта на Кристо, пише БТА.

В проектодоклада на Службата за териториално управление обаче се отчита, че става дума за уникален и безпрецедентен проект, така че влиянието му върху дивата фауна (местните диви овце), не може да се предвиди с висока степен на точност. В доклада се предупреждава, че инсталацията ще повиши трафика на туристи, че някои от елементите й ще бъдат инсталирани в четири исторически местности и се отбелязва, че може да има  риск от замърсяване на околната среда, ако съоръжението рухне по някаква причина.