Онлайн бум в Италия: Вижте данъците на съседите
Онлайн бум в Италия: Вижте данъците на съседите / netinfo

Хиляди италианци се втурнаха към интернет, за да узнаят данъците на съседите си, след като бяха публикувани данъчните декларации на всички данъкоплатци.

Франс прес отбелязва, че уебстраницата на министерството на финансите буквално била щурмувана. "Цяла Италия кликваше", писа пък вестник "Стампа".

Положението се нормализира следобед, след като организацията за гарантиране на индивидуалните свободи забрани публикуването на такава информация в сайта и в пресата и нареди страницата да бъде затворена. Поместените в интернет данъчни декларации бяха от 2006 година и се отнасяха за доходите през 2005 година.

Междувременно "Стампа" успя да изтегли данните за доходите на много ВИП персони и реши да ги публикува в последното си издание. Сред тях бе и актьорът Бепе Грило, чиито значителни доходи (над 4 милиона евро) бяха разкрити публично, за ужас на почитателите на този голям критик на италианската политическа "каста", чието охолство и липса на прозрачност той най-редовно критикува.

Бепе Грило обвини тези "тъпаци" от досегашното правителство на Романо Проди, че "са последвали съветите на мафията" и "са предоставили на престъпниците информация за доходите и адресите на данъкоплатците".

Потребителските асоциации не бяха единодушни - едните приветстваха този "акт на демократична прозрачност", а други определиха поместването на данните в интернет като "позорен доноснически инструмент", пише БТА.